Hyppää sisältöön

Policy Brief –katsaukset:
Pariisin sopimus tulee voimaan – suomalaiselle osaamiselle lisää kysyntää monella aihealueella

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 20.10.2016 15.25
Uutinen

Pariisissa vuoden 2015 lopussa sovittu historiallinen ilmastosopimus edellyttää kaikilta mailta – ensimmäistä kertaa myös kehitysmailta – ilmastotoimia ja niitä koskevaa seurantaa ja raportointia. Päästötrendien valossa on selvää, ettei Pariisin sopimuksen kunnianhimoisia ilmastotavoitteita ole mahdollista saavuttaa ilman mittavia ilmastotoimia myös kehitysmaissa.

Pariisin sopimukseen sisällytettiin erillinen metsiä käsittelevä osio, mikä oli myönteinen ja jossain määrin yllättäväkin edistysaskel kansainvälisissä neuvotteluissa. Tästä lähtien kansainväliset toimijat velvoitetaan tarkastelemaan metsiä ja niiden merkitystä laajasti. Pariisin sopimus sisältää ensimmäistä kertaa myös maailmanlaajuisen sopeutumistavoitteen, jolla pyritään mm. parantamaan sopeutumiskykyä, vahvistamaan kykyä joustavasti mukautua muuttuvaan ilmastoon ja vähentämään alttiutta ilmastonmuutokselle.

Suomella on arvokasta ilmasto-osaamista sekä julkisella että yksityisellä sektorilla ja tutkimuslaitoksissa. Suomessa on maailmanlaajuisen tason metsä- ja maankäyttöasioiden asiantuntemusta. Lisäksi Suomi on tehnyt merkittävää metsäsektorin kehitysyhteistyötä, jonka ansiosta monien kehitysmaiden metsien hoito on muuttunut kestävämmäksi. Lisäksi Suomi on kansainvälisesti merkittävä osaaja esimerkiksi päästötilastoinnissa ja – raportoinnissa, energiasektorin päästövähennystoimissa ja ilmastonmuutokseen sopeutumisessa, kuten meteorologisissa järjestelmissä ja tulvavaroituksissa. Suomalaisen erityisosaamisen hyödyntäminen kehitysmaiden valmiuksien kehittämisessä on arvokas tapa edistää Pariisin sopimuksen toimeenpanoa. Kansainvälisen yhteistyön kautta osaamistamme voidaan hyödyntää paljon Suomea suuremmassa mittakaavassa.

Yksityissektorilla on tärkeä rooli kehitysmaiden valmiuksien vahvistamisessa ja konkretisoinnissa. Suomalaisyritykset vahvistavat yhteistyökumppaneidensa osaamista toimiessaan kehitysmaissa ja myös hyötyvät valmiuksien kehittymisestä uusilla markkina-alueilla. Yhdessä tekeminen on tehokas tapa kehittää valmiuksia molemmin puolin.

  • Policy Brief 16/2016 -artikkelissa Indufor Oy:n asiantuntijat käsittelevät metsien ja maankäytön roolia Pariisin ilmastosopimuksessa, ja suomalaisen osaamisen hyödyntämistä sopimuksen toimeenpanossa. He suosittelevat mm. että Suomi voi tarjota osaamista varsinkin tulosperusteisten kannustimien kehittämisessä metsäkatoa ehkäisevissä toimenpiteissä.
  • Policy Brief 17/2016 -artikkelissa Indufor Oy:n ja CC Law:n asiantuntijat käsittelevät ilmastonmuutokseen sopeutumisen roolia Pariisin sopimuksessa ja suomalaista osaamista tällä aihealueella, erityisesti arktisesta näkökulmasta.
  • Policy Brief 18/2016 -artikkelissa GreenStream Oy:n asiantuntijat käsittelevät kehitysmaiden toimintavalmiuksien vahvistamista Pariisin sopimuksen toimeenpanossa, ja tunnistavat suomalaista osaamista kehitysmaiden ilmastotoimien tukemiseksi.

Policy Brief-katsaukset ovat osa Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteisiin varautuminen -hanketta, jossa on tehty arvioita sopimuksen vastaanotosta, vaikutuksista ja toimeenpanosta. Hanketta johtaa GreenStream Network, ja toteutuksessa mukana ovat VTT, Tyrsky-Konsultointi, Indufor ja CC Law. Hanke toteutetaan osana valtioneuvoston vuoden 2016 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Lisätietoja valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnasta tietokayttoon.fi

Lisätietoja artikkeleista:

Kehitysyhteistyön asiantuntija Petra Mikkolainen, Indufor Oy (16/2016 ja 17/2016), puh. 0400 612 163, petra.mikkolainen(at)indufor.fi

Ilmastotiimin johtaja Majella Clarke, Indufor Oy (16/2016 ja 17/2016), puh. 050 576 3042,
majella.clarke(at)indufor.fi

Vanhempi erityisasiantuntija Anna Laine, GreenStream Network Oy (18/2016), puh. 040 840 8002, anna.laine(at)greenstream.net