Hyppää sisältöön

Suomen lajiston uhanalaisuusarviointi käynnistyy

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 16.1.2017 13.01
Tiedote 17/2017

Suomen lajien uhanalaisuutta arvioidaan nyt viidettä kertaa. Arviointi toteutetaan asiantuntijatyöryhmissä yli 150 asiantuntijan voimin. Arviointi tulee kattamaan yli 21 000 Suomessa elävää lajia ja sen on määrä valmistua vuoden 2019 alussa. Arvioinnissa noudatetaan Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) kehittämää uhanalaisuusluokitusta ja kriteereitä sekä niiden soveltamisohjeita.

Arviointia on valmisteltu Suomen ympäristökeskuksen toteuttamassa hankkeessa ”Eliölajien uhanalaisuuden viidennen kokonaisarvioinnin koordinointi ja ohjaus”. Hankkeessa tuotettiin ajantasaiset suomenkieliset arviointiohjeet, joilla varmistetaan, että arvioinnit tehdään yhdenmukaisesti ja IUCN:n ohjeita noudattaen. Nyt valmistuneeseen arviointiohjeeseen sisältyvät myös kansalliset lisäykset ja käytännöt sekä arviointien dokumentointivaatimukset. Käytännön arviointityön nopeuttamiseksi ja perusteiden kirjaamisen helpottamiseksi tehtiin verkkotyökalu yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon Lajitietokeskuksen kanssa, joka vastaa työkalun teknisestä toteutuksesta.

Suomi on sitoutunut kansainväliseen tavoitteeseen pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen vuoteen 2020 mennessä. Se on myös kansallisen monimuotoisuusstrategiamme tavoitteena. Lajien uhanalaisuusarviointi on keskeisessä asemassa, kun arvioidaan Suomen onnistumista tavoitteen toteutumisessa.

Suomen ympäristökeskuksen julkaisu on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2016 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Opas eliölajien uhanalaisuuden arviointiin – Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) arviointiohjeet ja kansalliset täydennykset

Lisätietoja valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnasta tietokayttoon.fi

Lisätietoja: vanhempi tutkija Ulla-Maija Liukko, Suomen ympäristökeskus (SYKE), p. 0295 251 387