Hyppää sisältöön

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta
Tutkimus tuo lähtökohtia kriittisen infrastruktuurin toimivuuden arviointiin ja tilannetietoisuuteen

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 6.2.2017 11.57
Tiedote 54/2017

Selvityksen perusteella säävarma sähköverkko ja tietoliikenneverkkojen akkuvarmistus parantavat kummankin järjestelmän toimintavarmuutta enemmän kuin kumpikaan toimi yksinään. Taajamien ulkopuolella säävarma sähköverkko parantaa asukkaiden sähkönsaannin varmuutta tehokkaammin kuin matkaviestinverkkojen sähkönsyöttöä. Verkkoautomaation ja etähallinnan lisääntymisen myötä kyberhyökkäysten ja laajojen laitevikojen aiheuttamat riskit ja uhat voivat kasvaa.

Nämä tulokset selviävät tutkimuksesta, jossa luotiin menetelmiä kriittisen infrastruktuurin laaja-alaiseen toimivuuden arviointiin ja tilannetietoisuuden muodostamiseen erityisesti sähkö- ja tietoliikenneverkkojen osalta. Tutkimusraportissa esitellään haastattelu- ja simulointituloksia sekä tilannekuvavaatimuksia ja suosituksia infrastruktuurin kestävyyden parantamiseksi. Moderni yhteiskunta on riippuvainen useiden palvelujen, kuten sähkön, veden ja tietoliikenteen, keskeytyksettömästä tarjonnasta. Näitä yhteiskunnalle kriittisiä palveluja tuottavia toimialoja kutsutaan yhdessä kriittiseksi infrastruktuuriksi.

Tutkimuksessa huomioitiin sekä yksittäisen infrastruktuuritoimijan tilannetietoisuusvaatimukset että laaja-alaisempi usean infrastruktuurisektorin kattava, pelastustoimen tarkoituksiin soveltuvan kokonaiskuvan vaatimukset. Työssä hyödynnettiin yksityiskohtaisia simulointimalleja, joilla analysoitiin sähkö- ja tietoliikenneverkkojen riippuvuuksia nykytilanteessa ja vuonna 2030.

Käyttäjälähtöinen tutkimus sähkönjakelu- ja tietoliikenneverkoista sekä pelastustoimesta suurhäiriötilanteessa pohjautui sekä asiantuntijahaastatteluihin että kirjallisuusselvitykseen tietoliikenne- ja sähkönjakeluverkkojen teknologioiden, käytön ja palvelujen kehityksestä. Teemahaastatteluilla kerättiin tietoa eri toimijoiden menettelytavoista suurhäiriön hallinnassa sekä teknisistä ratkaisuista verkkojen korjauksissa ja hallinnassa. Samalla selvitettiin toimijoiden välisiä kytkentöjä suurhäiriötilanteissa sekä kerättiin arvioita vuoteen 2030 mennessä tapahtuvista muutoksista.

Teknisessä tutkimusosuudessa kehitettiin kerätyn aineiston pohjalta yksityiskohtaiset simulointimallit sähkönjakelu- ja tietoliikenneverkoista nykytilanteessa ja vuonna 2030. Näillä malleilla simuloitiin Hannu-Tapani -myrskyä vastaavaa myrskyä sekä sähköverkkoon kohdistuvan kyberhyökkäyksen yhteisvaikutuksia sähkönjakelu- ja matkapuhelinverkkoihin ja tilannekuvan muodostamiseen.

Sähkönjakelu- ja tietoliikenneverkkoja mallintava verkkosimulaattori liitettiin tilannekuvajärjestelmään mahdollistaen reaaliaikaisen tilannetiedon jakamisen. Kokonaisjärjestelmä kehitettiin tapahtumapohjaiseksi ja enemmän ennakoivan vianhallinnan suuntaan. Tilannekuva-analyysin ja tilannekuvajärjestelmän tuottamien priorisointilistojen avulla verkkosimulaattoriin toteutettiin dynaaminen korjauskohteiden priorisointi. Toteutettu järjestelmä tuottaa nykytilan lisäksi ennusteen tapahtumien kehittymisestä lähitulevaisuudessa, mikä parantaa vaikutusten ennakointia ja tilannetietoisuutta.

Julkaisu on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2015 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Raportti

Lisätietoja valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnasta tietokayttoon.fi

Lisätietoja:  professori Jouko Vankka, Maanpuolustuskorkeakoulu, p. 0299 530 489, jouko.vankka(at)mil.fi ja johtava tutkija Seppo Horsmanheimo, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, p. 040 542 3599, seppo.horsmanheimo(at)vtt.fi