Hyppää sisältöön

Monitieteinen tutkimus- ja selvityshanke käynnistyy matkailun uudenlaisesta mittaus- ja arviointimallista kulttuuriympäristöissä

Julkaisuajankohta 1.3.2019 9.35
Uutinen

Lapin yliopiston vetämä konsortiohanke rakentaa eri toimi- ja tieteenaloilla käytössä olevien mittaus-, seuranta- ja arviointimenetelmien pohjalta ja niitä täydentäen uudenlaista kestävän matkailun mittaristoa, joka soveltuu käytettäväksi erilaisissa kulttuuriympäristöissä. Hanke toteutetaan vuoden 2019 aikana.

Maailman matkailujärjestön (UNWTO) ennusteiden mukaan kansainvälinen matkailu jatkaa kasvua tulevina vuosina. Myös Suomessa matkailun kasvunäkymät ovat myönteiset. Matkailun kasvaessa sen hallittu kehittäminen on yhä tärkeämpää.

Kestävästi kasvavan matkailun monitieteiset mittarit kulttuuriympäristöissä -hanke (MAMOMI) vastaa matkailun hallittua kasvua koskevaan tiedontarpeeseen, joka on erityisen ajankohtainen sosiaalisesti, kulttuurisesti ja ekologisesti hauraimmissa ja samalla arvokkaissa kulttuuriympäristöissä niin Suomessa kuin maailmallakin.

MAMOMI -hankkeen päätavoite on rakentaa jo käytössä olevien mittaus-, seuranta- ja arviointimenetelmien pohjalta uutta monitieteistä ja yhteistoiminnallista mittausmetodologiaa, joka soveltuu toimintamalliksi monenlaisiin suomalaisiin kulttuuriympäristöihin. Sen tarkoituksena on mahdollistaa matkailun kasvusta seuraavien muutosten tasapainottaminen. Hankkeen keskeisin pilotointikohde on Tornionjokilaakso. Hankkeen osatavoitteet ovat: monitieteisen, katsaustyyppisen viitekehyksen laatiminen aiempiin matkailun kasvun vaikutuksiin ja mittareihin, kulttuuriympäristöjen määrittely- ja arviointimenetelmiin sekä ekologisten muutosten seurantaan; monialaisen mittaamisen ja arvioinnin metodologian rakentaminen, pilotoinnit ja mallinnus käyttäjäystävälliseksi työkaluksi; sekä hankkeen etenemisen ja tulosten monipuolinen viestintä ja raportointi sidosryhmien, suuren yleisön ja tiedeyhteisön kanssa hankkeen aikana ja sen jälkeen.

Hankkeen toteuttavat Lapin yliopiston Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti ja Arktinen keskus yhdessä Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen ja KUOMA-koulutuksen, Tapio Oy:n ja Arkkitehtitoimisto Harri Hautajärven kanssa. Konsortio edustaa matkailun mahdollisuuksiin ja vaikutuksiin perehtynyttä monitieteistä osaamista yhdistämällä yhteiskunta-, ympäristö- ja metsätieteitä, humanistista tutkimusta, matkailututkimusta, arkkitehtuurihistoriaa sekä kulttuuriympäristöjä ja –perintöä koskevaa tutkimusta.

Konsortion työtä tukevat monialainen sidosryhmä- ja neuvonantajaverkosto sekä opetus- ja kulttuuriministeriön, maa- ja metsätalousministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, ympäristöministeriön ja sidosryhmien asiantuntijoista koostuva ohjausryhmä. Hanke on osa valtioneuvoston vuoden 2019 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Lisätietoja valtioneuvoston sivuilta: https://tietokayttoon.fi/hankkeet/hanke-esittely/-/asset_publisher/kestavasti-kasvavan-matkailun-monitieteiset-mittarit-kulttuuriymparistoissa-mamomi- sekä hankkeen kotisivulta www.ulapland.fi/MAMOMI.

Lisätietoja:

Professori Soile Veijola, Lapin yliopisto, p. 0400 169 693, soile.veijola(at)ulapland.fi

Neuvotteleva virkamies Anne Mattero, opetus- ja kulttuuriministeriö, p. 02953 30206

Tiedotteen lähde: Lapin yliopisto