Skip to Content

Utredning: Jourverksamheten är en utmaning för veterinärtjänsterna

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 31.1.2017 9.34 | Publicerad på svenska 31.1.2017 kl. 12.13
Pressmeddelande 41/2017

Om de veterinärtjänster som kommunerna producerar skärs ned, kommer de privata tjänsteleverantörerna att ha intresse av att öka utbudet på tjänster i framtiden. Den service som den privata sektorn erbjuder kommer sannolikt dock inte att kunna fås på marknadsmässiga villkor i hela Finland. Särskilt anordnandet av veterinärjour dygnet runt i hela landet kommer att utgöra en utmaning. Detta framgår av en utredning som utförts av Naturresursinstitutet.

De kommunala veterinärtjänsterna tillhandahålls heltäckande i hela landet. Beroende på beräkningssättet föranledde anordnandet av veterinärtjänster kostnader för 43-57 miljoner euro för kommunerna år 2015, och av detta uppgick andelen tjänster för produktionsdjur till cirka 20 miljoner euro, berättar Jarkko Niemi, forskningsprofessor vid Naturresursinstitutet.

Av de tillhandahållare av veterinärtjänster som svarade på enkäten var 27-40 procent beredda att öka utbudet på tjänster, om kommunernas veterinärtjänster minskas eller om de prissätts enligt produktionskostnaderna. En del av de svarande var också intresserade av att tillhandahålla jourtjänster.

- Särskilt när det gäller smådjur skulle grundläggande veterinärtjänster på vardagar kunna fås inom den privata sektorn i rätt så stor utsträckning, men jouren utgör en utmaning. Jourtjänster skulle sannolikt inte erbjudas på marknadsmässiga villkor i hela Finland, säger Niemi. 

Inom branschen är man också oroade över att veterinärernas verksamhetsområden blir större, att tjänsterna flyttas längre bort från kunderna och att nivån på priserna på tjänsterna stiger om de privata aktörernas utbud på tjänster ökar. 

Samhället har en viktig roll vid säkerställandet av tillgången till veterinärtjänster. Samhället kan producera tjänsterna själv, köpa dem från privata aktörer eller stödja utbudet på privata tjänster ekonomiskt eller genom att främja verksamheten på marknaden. Redan i nuläget är det en tredjedel av samarbetsområdena inom miljö- och hälsoskyddet som köper veterinärtjänsterna. De tjänster som anskaffas gäller som oftast jour för smådjur. 

Naturresursinstitutets utredning utfördes inom ramen för genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan för 2016.

Naturresursinstitutets utredning (på finska)

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet: tietokayttoon.fi

Ytterligare information:

Jarkko Niemi, forskningsprofessor, Naturresursinstitutet, jarkko.niemi(at)luke.fi, tfn 0295 326 392

Timo Karhula, forskare, Naturresursinstitutet, timo.karhula(at)luke.fi, tfn 0295 326 392

Kauko Koikkalainen, forskare, Naturresursinstitutet, kauko.koikkalainen(at)luke.fi, tfn  0295 326 257