Hoppa till innehåll

Den parlamentariska FoUI-arbetsgruppen ber om kommentarer till stöd för sitt arbete

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 4.11.2021 13.59 | Publicerad på svenska 5.11.2021 kl. 12.49
Pressmeddelande
Graafinen kuva, jossa lukee tutkimus- kehittämis- ja innovaatiotoiminnan työryhmä

Den parlamentariska arbetsgruppen för forskning, utveckling och innovation (FoUI-arbetsgruppen) begär respons av intressegrupper till stöd för sitt arbete. Begäran om kommentarer gäller principerna för utveckling av FoUI-systemet och alternativen för att öka finansieringen av forskning och utveckling på lång sikt. Ämnet diskuteras också vid ett möte med intressegrupper om FoUI-finansieringens framtid, som ordnas den 8 november.

Finland har som mål att höja forsknings- och utvecklingsutgifterna till 4 procent i förhållande till BNP före 2030. Den parlamentariska FoUI-arbetsgruppen söker sätt att främja målet och kommer att beakta responsen från intressegrupper när den bereder sina förslag. Arbetsgruppen begär att få in kommentarer via tjänsten dinåsikt.fi senast den 15 november kl. 10.

Den 8 november ordnas det ett möte med intressegrupper för öppen diskussion om FoUI-finansieringens framtid. Diskussionsmötet inleds med inlägg av FoUI-arbetsgruppens ordförande Matias Mäkynen och finansministeriets statssekreterare som kanslichef Juha Majanen.

Andra talare är Åbo universitets rektor Jukka Kola från Finlands universitetsrektorers råd UNIFI rf, Naturresursinstitutets generaldirektör Johanna Buchert från Tulanet-sammanslutningen av forskningsinstitut, Åbo yrkeshögskolas rektor Vesa Taatila från Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf, direktör vid Finlands näringsliv Riikka Heikinheimo, Teknologiindustrins vd Jaakko Hirvola, professor vid Åbo universitet Anne Kovalainen från Professorsförbundet och Forskarförbundet, Finlands Akademis generaldirektör Heikki Mannila, Business Finlands Executive Director Hannu Kemppainen och föreningen Suomen Startup-yhteisös vd Riikka Pakarinen.

Diskussionsmötet ordnas i hybridform och är öppet för alla. Deltagarna har möjlighet att kommentera de frågor som behandlas under mötet. Det är också möjligt att delta i diskussionen i sociala medier under hashtaggen #TKIrahoitus.

I april 2021 beslutade statsminister Sanna Marins regering att inrätta en parlamentarisk arbetsgrupp för att främja Finlands mål för forskning, utveckling och innovation. Arbetsgruppens mandat löper från och med den 18 juni till och med den 31 december 2021.

Ytterligare information:
Matias Mäkynen, arbetsgruppens ordförande, riksdagsledamot, tfn 09 432 3059
Antti Pelkonen, arbetsgruppens generalsekreterare, vetenskaplig expert, statsrådets kansli, tfn 0295 160 533