Hoppa till innehåll

Rapport: Stora variationer mellan europeiska länders förvaltningsstrukturer

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 20.9.2016 12.05
Pressmeddelande 388/2016

Enligt en rapport som publicerats tisdagen den 20 september varierar förvaltningsstrukturerna kraftigt mellan de europeiska länderna. Skillnader finns främst i statsförvaltningens omfattning, regionalförvaltningens strukturer och ordnandet av de offentliga välfärdstjänsterna. En detaljerad jämförelse av statsförvaltningens struktur visar även på skillnader i ministeriernas styrande roll inom förvaltningen, antalet enheter inom statsförvaltningen samt finansieringen av verksamheten.

I rapporten Europeiska förvaltningssystem – en jämförelse av åtta länder som utarbetats vid Åbo Akademi jämförs förvaltningssystemen i åtta EU-länder. Utöver de nordiska länderna ingår Nederländerna, Storbritannien, Estland, Portugal och Kroatien i jämförelsen. Syftet med utredningen var att få information om hur jämförelseländernas förvaltning under statsrådsnivån har organiserats i förhållande till hela den offentliga förvaltningens centrala förvaltningsstrukturer. I utredningen strävar man efter att belysa de olika förvaltningsmodellerna i relation till Finland samt vad den finländska förvaltningsreformen kan lära av dem. Utredningen anknyter till informationsbehovet för reformen av centralförvaltningen och landskapsreformen som ska genomföras enligt regeringsprogrammet.

De europeiska förvaltningssystemen förändras, också i Finland

Finland hör starkt till den nordiska förvaltningskulturen. Samtidigt skiljer sig Finland på vissa punkter från resten av Norden. I Finland är det svårare att ändra statens ämbetsverksstruktur än i de andra nordiska länderna. Ämbetsverken i Finland och Sverige är självständigare i förhållande till det styrande ministeriet än ämbetsverken i Danmark och Norge. Liksom i Finland är ämbetsverken i jämförelseländerna organiserade på många olika sätt. Ämbetsverken har inrättats vid olika tidpunkter och för olika syften.

Utredningen visar att de finländska riktlinjerna för utvecklingen speglar förändringarna i Europa. Antalet enheter inom statsförvaltningen har minskat i alla jämförelseländer. En typisk lagstadgad regional organisation är de statliga myndigheterna för regionförvaltning. Dessa har i flera länder gjorts till ämbetsverk med nationell behörighet, vilket man också i Finland har planerat. Inget av jämförelseländerna har heller längre en enhetlig statlig lokalförvaltning.

Rapporten Europeiska förvaltningssystem – en jämförelse av åtta länder är ett led i verkställandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan 2016. Rapporten har utarbetats av docent Pekka Kettunen, forskare Siv Sandberg och forskare Cecilia Fredriksson inom läroämnet offentlig förvaltning vid Åbo Akademi.

Rapporten har publicerats elektroniskt på adressen http://tietokayttoon.fi/julkaisut/raportit

Policy Brief

Ytterligare information: Pekka Kettunen, docent, tfn 050 564 4166, Åbo Akademi samt Siv Sandberg, forskare, tfn 0400 726 380, Åbo Akademi

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet: tietokayttoon.fi