Hoppa till innehåll

Forsknings- och innovationsrådet: Partnerskapsmodellen och genomförandet av färdplanen för forskning, utveckling och innovation framskrider väl

statsrådets kommunikationsavdelningundervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 25.11.2020 17.05 | Publicerad på svenska 27.11.2020 kl. 14.15
Pressmeddelande 739/2020

Forsknings- och innovationsrådet sammanträdde under ledning av statsminister Sanna Marin onsdagen den 25 november. Vid sitt möte behandlade rådet läget i fråga om genomförandet av den i våras godkända nationella färdplanen för forskning, utveckling och innovation (s.k. FUI-färdplanen). Dessutom diskuterade rådet framstegen i pilotförsöket med den nya partnerskapsmodellen inom ramen för färdplanen.

I partnerskapsmodellen betonas flexibilitet och lämplighet för olika branscher och företag. Modellen pilottestas med en helhet som består av flera finansieringsinstrument. Kärnan i partnerskapsmodellen utgörs av Finlands Akademis finansiering för flaggskepp och Business Finlands finansiering för lokomotivföretag. Finlands Akademi och Business Finland har under 2020 anvisat över 200 miljoner euro för pilotförsök med partnerskapsmodellen. En betydande andel av finansieringen ingick i regeringens beslut om den fjärde tilläggsbudgeten för 2020.

Forsknings- och innovationsrådet anser att genomförandet av partnerskapsmodellen har framskridit väl. Rådet berömde Finlands Akademis och Business Finlands samarbete för att genomföra modellen. I fråga om finansieringen av partnerskap efterlyser rådet fokus på forskningssamfundet och företagen. Dessutom framhåller rådet att den kommunikation om partnerskapsmodellen som riktas till företag kan stärkas ytterligare både i Finland och internationellt. Man bör också säkerställa att finansieringssystemet inte har några luckor mellan forsknings- och innovationsverksamhet.

Forsknings- och innovationsrådet diskuterade också framstegen i genomförandet av FUI-färdplanen. Enligt rådet är det viktigt att Europeiska kommissionens facilitet för återhämtning och resiliens utnyttjas för att påskynda genomförandet av färdplanen och att de åtgärder som ingår i den är tillräckligt ambitiösa. Evidensbaserad kunskap och det kunnande och den innovationsverksamhet som baserar sig på den är av central betydelse med tanke på Finlands framgång också i en tid efter coronapandemin. I sin diskussion betonade rådet starkt internationella experters betydelse och konstaterade ett behov att åtgärda processerna för dessa experters inresa och integration.

Ytterligare information: Joonas Rahkola, statsministerns finanspolitiska specialmedarbetare, tfn 0295 160 998, och Erja Heikkinen, direktör, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 0295 330 101

Sanna Marin Tutkimus- ja innovaationeuvosto