Hoppa till innehåll

Försök i hela Finland – yrkeshögskolorna blir regionala dynamor

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 28.10.2016 10.53 | Publicerad på svenska 28.10.2016 kl. 14.25
Pressmeddelande 466/2016

I november kör Försöksfinland i gång en riksomfattande turné som arrangeras i samarbete mellan ett flertal yrkeshögskolor, Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf och statsrådets kansli. Turnén består av 19 evenemang i alla Finlands landskap. Under turnén kommer man bland annat att fundera på utmaningarna i flygtrafiken i Lappland. Dessutom kommer tjänsteutvecklare att pröva på hur det är att leva som äldre. Det finns många idéer, och genom försöksverksamhet kommer de att bearbetas till nya innovationer och arbetssätt.

- Samarbetet med yrkeshögskolenätverket är ett viktigt steg mot att göra försöksbaserad utveckling till en naturlig del av verksamheten i hela Finland, konstaterar kommun- och reformminister Anu Vehviläinen, som ansvarar för försökskulturen.

Genom spetsprojektet för försökskultur, som ingår i regeringsprogrammet, eftersträvas innovativa lösningar, politik som baserar sig på ett kunskapsunderlag samt ett aktivt civilsamhälle. – Under turnén kommer det kunnande och den vilja att försöka och utveckla som redan finns i landskapen och på lokal nivå att lyftas fram, tillägger Vehviläinen.

Evenemangen inom turnén kommer att koncentreras till slutet av 2016 och till våren 2017. I år ordnas det evenemang i Kouvola, Åbo, Torneå och Seinäjoki.

Tapio Varmola, ordförande för Rådet för yrkeshögskolornas rektorer, väntar sig att turnén ska sätta fart på försöken. – Turnén belyser yrkeshögskolornas roll när det gäller att främja försökskulturen. Yrkeshögskolorna har utmärkta verksamhetssätt som inkluderar försök, och vi vill sprida god praxis utgående från dem till hela Finland, säger Varmola.

Våren 2017 kulminerar turnén i en gemensam tillställning för sådana som utmärkt sig inom försöksbaserad utveckling, såsom studerande och personal vid yrkeshögskolor samt företagare och företrädare för arbetslivet i regionerna.

– Vi vill skapa nätverk och en känsla av att arbeta tillsammans, berättar Annukka Berg, specialsakkunnig inom projektet Försöksfinland. Hon ansvarar för turnén vid statsrådets kansli. – Vi har varit imponerade över det kunnande som finns vid yrkeshögskolorna, konstaterar Berg.

En lista på evenemangen inom turnén finns här (på finska)

Ytterligare information: Tuomas Vanhanen, minister Anu Vehviläinens specialmedarbetare, tfn 0295 530 216, tuomas.vanhanen(at)vm.fi , Annukka Berg, specialsakkunnig, Försöksfinland, statsrådets kansli, tfn 050 308 6441, annukka.berg(at)vnk.fi , Juha Viitasaari, expert, Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf, tfn 040 060 6540, juha.viitasaari(at)arene.fi