Hoppa till innehåll

Forskningsprojekt kring betydelsen av jubileumsåret Finland 100 år inleds

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 4.10.2019 9.20
Pressmeddelande 499

Det självständiga Finlands 100-årsjubileum firades 2017. Nu låter statsrådets kansli göra en undersökning för att utreda om jubileumsåret lyckades stärka känslan av samhörighet i det finska samhället.

Därtill utreds det vilken betydelse jubileumsåret har haft för finskheten, huruvida verksamheten, samarbetet och deltagandet under jubileumsåret har haft några effekter på längre sikt och huruvida jubileumsåret lämnade efter sig ett bestående arv.

Syftet med forskningsprojektet är att bilda en helhetsuppfattning om vilka effekter jubileumsåret Finland 100 år har haft på det finska samhället och dess olika aktörer både på kort och på lång sikt. Avsikten är också att fördjupa den bild som tidigare undersökningar har gett av jubileumsåret och verksamheten i anslutning till det.

Enligt projektets forskningsdirektör Marjo Mäenpää belyser undersökningen hur jubileumsåret har lyft fram begreppet finskhet och vilken betydelse detta haft för medborgarna. Här ligger fokus på samarbetet under jubileumsåret samt medborgarnas engagemang i verksamheten och evenemangen i anslutning till jubileumsåret. Enligt Mäenpää är det viktigt att undersöka människors erfarenheter för att skapa en bild av jubileumsårets långsiktiga effekter i det finska samhället.

I forskningsprojektet utreds hur jubileumsåret har påverkat organiseringen av och samarbetet mellan olika aktörer. Frågan granskas med utgångspunkt i bildade samarbetsnätverk och förändrade verksamhetssätt, det vill säga med tanke på förankring av kulturkapital. Också medborgarnas delaktighet analyseras, särskilt med tanke på den så kallade fjärde sektorn. Dessutom utreds det hur jubileumsåret har påverkat uppbyggnaden av nationella identiteter och Finlands image utåt.

Det centrala i forskningsprojektet är att identifiera de lärdomar som jubileumsåret har gett, så att de i framtiden kan utnyttjas i samband med omfattande helheter av olika evenemang kring samma tema och i aktiveringen av kulturaktörer och medborgare såväl på nationell som på lokal nivå.

Avsikten är att forskningsprojektet ska ge rekommendationer för utvecklingen och faciliteringen av kulturella verksamhetsformer både på nationell och på lokal nivå. Denna utvecklings- och faciliteringsverksamhet kombinerar olika aktörers olika verksamhetslogiker på ett hybridartat sätt. Enligt projektchefen Olli Ruokolainen, som är specialforskare vid Kulturpolitiska forskningscentret Cupore, är det intressant att se om jubileumsåret har lyckats förankra nationellt kulturkapital i samhället. I forskningsprojektet ska också ges rekommendationer för att öka det utförda arbetets verkningsfullhet. Projektet bidrar till att det finska samhället kan dra nytta av jubileumsårets arv och lärdomar i framtiden.

Undersökningen genomförs av Kulturpolitiska forskningscentret Cupore, Owal Group Oy och Demos Helsinki Oy före juli 2021.

Ytterligare information:

Olli Ruokolainen, doktor i administrativa vetenskaper, Cupore, tfn 050 448 3484, [email protected]
Mia Toivanen, doktor i samhällsvetenskaper, Owal Group Oy, tfn 040 566 7536, [email protected]
Mirja Hämäläinen, politices magister, Demos Helsinki Oy, tfn 050 380 5086, [email protected]