Upphandling av forskningsprojekt
Forskning som stöder statsrådets beslutsfattande upphandlas genom ett öppet anbudsförfarande som baserar sig på statsrådets årliga forskningsplan.
Anbudsförfarandena är avsedda för högskolor, forskningsinstitut och andra organisationer som bedriver forsknings- och utvecklingsverksamhet eller för konsortier av dessa. Avtal om upphandling av forskningsverksamhet ingås endast med bakgrundsorganisationen, inte med en enskild person.
Statsrådets kansli utser en bedömningsgrupp bestående av sakkunniga från ministerierna. Gruppen bedömer anbuden och lägger fram sitt förslag till projektgenomförare för kansliet. Bedömningskriterierna är relevans och användbarhet (25 procent), projektets nyhetsvärde och kvalitet (30 procent), projektgenomförarnas expertis och tillräckliga resurser (30 procent), kommunikation och informationshantering (5 procent) samt plan för användning av anslaget (10 procent). Den beskrivning av informationsbehovet som ingår i anbudsförfrågan utgör jämförelsegrund vid bedömningen. Vid bedömningen används både verbal bedömning och sifferbedömning. Avsikten med den verbala bedömningen där anbuden jämförs är att stödja sifferbedömningen.
Statsrådets kansli fattar beslut om upphandling av forskningsverksamhet och ingår avtal med projektgenomförarna. Kostnaderna för forskningsprojekten ersätts till fullt belopp, det vill säga ingen självfinansieringsandel krävs.
Statsrådets kansli utser för projekten en ansvarsperson eller uppföljningsgrupp med uppgift att stödja, följa och övervaka genomförandet. Ansvarspersonen eller uppföljningsgruppen ger sitt bifall till att låta statsrådets kansli betala projektens fakturor och publicera projektens slutrapporter.
Statsrådets kansli ansvarar för projektförvaltningen inom forskningsverksamheten i enlighet med de avtal som ingås.
Alla anbudsförfaranden inom ramen för VN Tutkiva genomförs i statsrådets elektroniska ärendehanteringssystem på adressen vntutkiva.fiLänk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik. Ärendehanteringssystemet är på finska, men ansökningsblanketten kan också fyllas i på svenska. Den projektplan och de meritförteckningar som ska bifogas ansökan kan vara skrivna på finska, svenska eller engelska.