Hoppa till innehåll

En undersökning av lärdomarna från Afghanistan: Finland siktar på en anpassningsbar och övergripande krishantering

Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhetstatsrådets kansliutrikesministeriet
Utgivningsdatum 28.8.2023 9.09
Pressmeddelande 357/2023
Kuva Afganistanin kriisinhallintaoperaatiosta
Foto: Försvarsmakten

Insatserna i Afghanistan 2002–2021 räknas till Finlands mest krävande krishanteringsuppdrag. Den senaste forskningen granskar hur effektiva Finlands krishanteringsåtgärder i Afghanistan var ur olika synpunkter och lägger fram rekommendationer om hur en övergripande bedömning av krishanteringens effektivitet ska utvecklas.

Forskningen ”Anpassningsbar och övergripande krishantering? Finlands deltagande i krishanteringsoperationerna i Afghanistan 2002–2021 och utveckling av effektivitetsanalys” är en följd av informationsbehovet om hur krishanteringen med tanke på resursanvändningen kan göras mer systematisk och ändamålsenlig. Forskningen fokuserade på en granskning av resultaten, effekterna och effektiviteten av Finlands krishanteringsinsatser i Afghanistan samt på hur effekterna har bedömts i tidigare sammanhang.

Bedömningen av resultaten av det arbete som utförts i Afghanistan är en utmaning på grund av att målsättningen är otillräcklig och mångfacetterad. Forskningsrapporten rekommenderar att metoder för konsekvensanalys ska införas redan vid förberedelse för insatser. Projektet har utvecklat en metod som bygger på en systematisk metod för att styra planeringen och genomförandet av framtida insatser och hur man drar lärdomar av dem. En anpassningsbar och övergripande krishantering kräver också att lägesbildsanalysen, som förenar många aktörer inom krishanteringen, systematiseras.

Finland bör enligt undersökningens rekommendationer också försöka påverka på internationell nivå så att man redan vid planeringen av insatser tillämpar ett systematiskt tillvägagångssätt, vars principer och rutiner kan bygga upp förutsättningar för en hållbar fred. En systematisk analys av målområdet behövs för att stödja en effektiv planering av insatserna, vilket också kräver att lokala aktörer kopplas in.

Forskarna anser också att det är nödvändigt att tydligt rapportera till de politiska beslutsfattarna om insatsernas resultat och effektivitet, inte bara om det belopp som används, antalet utsända experter och/ eller antalet insatser. Konsekvensanalysens fokus bör flyttas från bedömning i efterhand till effektiv planering och anpassning av insatserna.

Publikationen av forskningskonsortiet som leds av Comprendum Oy har tagits fram som en del av verkställandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan 2021. Styrgruppen för forskningsprojektet har bestått av experter från utrikes-, försvars- och inrikesministeriet.

Ytterligare upplysningar: forskningsdirektör Tapio Koskimies, Comprendum Oy, tfn 050 338 5675, [email protected]

Inom statsrådets gemensamma utrednings- och forskningsverksamhet (VN TEAS) tar man fram information till stöd för beslutsfattandet, den kunskapsbaserade ledningen och verksamheten. Utrednings- och forskningsverksamheten styrs av en utrednings- och forskningsplan som statsrådet årligen fastställer. De som producerar informationen ansvarar för innehållet i rapporterna i publikationsserien för utrednings- och forskningsverksamheten. Innehållet återspeglar inte nödvändigtvis statsrådets ståndpunkt. Mer information: https://tietokayttoon.fi/sv.