Hoppa till innehåll

Bra beslut bygger på forskningsinformation

Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet producerar information till stöd för beslutsfattande, kunskapsbaserad ledning och verksamhet

Aktuellt

 • 10.4.2024|9:50

  Statsunderstöd för ett forskningsprojekt kring lärdomarna av coronakrisen har beviljats Åbo universitet

  Statsrådets kansli har beviljat ett forskningskonsortium under ledning av Åbo universitet 900 000 euro i statsunderstöd för ett forskningsprojekt som ska ta fram en omfattande översikt dels över konsekvenserna av pandemikrisen och hanteringen av den, dels över utvecklingsbehov i fråga om hanteringen av motsvarande kriser. I projektet kring lärdomarna av pandemikrisen deltar också Vasa universitet, Helsingfors universitet, Statens ekonomiska forskningscentral och Demos Research Institute.

 • 25.3.2024|11:00

  Undersökning: Stor ägarkoncentration inom nyhetsmedierna i Finland

  Statsrådet har publicerat en forskningsrapport som granskar ägarkoncentrationen inom nyhetsmedierna i Finland. Undersökningen har genomförts i samarbete mellan Tammerfors och Åbo universitet. Enligt undersökningen är nyhetsmedierna i Finland koncentrerade. Mediebranschernas koncentrationsgrad varierar och de har utvecklats på olika sätt.

 • 21.3.2024|13:01

  Utredning bedömer möjligheterna och utmaningarna för beskattningen av biomassa i Finland

  Utredningen undersökte möjligheterna och effekterna av beskattningen av biomassa i Finland, särskilt i fråga om fjärrvärme och värmeproduktion inom industrin, samt bedömde konsekvenserna bland annat för klimatet, statsfinanserna, konsumenterna och industrin.