Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet
Bedömning: Den reviderade miljöskyddslagen fungerar och har effekt
Revideringen av miljöskyddslagen ledde till smidigare förfaranden och effektivare övervakning. Även naturvärdena för förläggningen av torvutvinningen har kunnat beaktas bättre. I en utredning som publicerades den 5 april granskades lagrevideringens funktion och effekt, och revideringarna konstaterades i huvudsak ha utfallit väl.
Finlands miljöcentral och advokatbyrån Ympäristölakiasiaintoimisto Ekroos & Kiviniemi Oy utförde en funktions- och konsekvensbedömning av miljöskyddslagen, som trädde i kraft 2014 och som därefter reviderats delvis. I bedömningen klarlades genom enkäter och intervjuer myndigheternas, verksamhetsutövarnas, domstolarnas och övriga parters erfarenheter och åsikter om revideringarna.
Det finns mycket som är bra och fungerande i lagen...
Som positiva revideringar upplevdes enligt utredningen bland annat att förhandsmötena har förbättrat tillståndsansökningarnas kvalitet och informationsgången, att naturvärden för förläggningen av torvutvinning beaktas bättre i tillståndsprövningen, att tillsynen och hur den riktas motiveras bättre och har blivit enhetligare tack vare riskbedömning och avgifter samt att det finns möjlighet till gemensam behandling av miljötillstånd och marktäktstillstånd. Även slopandet av tillståndsvillkorens granskningsförfarande har i huvudsak fått ett positivt mottagande i synnerhet i kommunerna och bland verksamhetsutövarna. Förfarandena har delvis blivit snabbare tack vare revideringarna.
...men även sådant som behöver utvecklas
Enligt utredningen anses det ytterst viktigt att nivån på miljöskyddet upprätthålls när man utvecklar förfarandena. Detsamma gäller möjligheterna till deltagande och påverkan samt skadelidandes ställning i anslutning till detta. Dessa aspekter bör beaktas ännu tydligare när man i framtiden utvecklar miljöskyddslagstiftningen. Som utvecklingsobjekt sågs även bland annat att återinföra granskningsförfarandet för tillståndsvillkoren i vissa fall som bör specificeras närmare, att förfarandena för att inleda ärenden förtydligas så att de bättre stöder skadelidande samt att tillsynsavgifterna ses över.
Publikationen ingick i genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan 2021.
Mer information: Planerare Mikko Attila, Finlands miljöcentral, tfn 0295 251 077, [email protected] och lagstiftningsråd Tia Laine-Ylijoki-Laakso, miljöministeriet, tfn 0295 250 150, [email protected]
Inom statsrådets gemensamma utrednings- och forskningsverksamhet (VN TEAS) tar man fram information till stöd för beslutsfattandet, den kunskapsbaserade ledningen och verksamheten. Utrednings- och forskningsverksamheten styrs av en utrednings- och forskningsplan som statsrådet årligen fastställer. De som producerar informationen ansvarar för innehållet i rapporterna i publikationsserien för utrednings- och forskningsverksamheten. Innehållet återspeglar inte nödvändigtvis statsrådets ståndpunkt.