Hoppa till innehåll

Forsknings- och innovationsrådet diskuterade den fleråriga planen för FoU-finansiering

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 24.1.2024 11.45 | Publicerad på svenska 24.1.2024 kl. 14.18
Pressmeddelande

Vid sitt möte den 23 januari diskuterade forsknings- och innovationsrådet den fleråriga planen för användning av forsknings- och utvecklingsfinansiering och tog ställning till den fortsatta beredningen av planen.

Forsknings- och innovationsrådet, som leds av statsminister Petteri Orpo, förde en ingående diskussion om den fleråriga planen för FoU-finansiering. Det kommer att göras omfattande FoU-satsningar under denna regeringsperiod. Rådet framhöll vikten av att satsningarna lyckas, och konstaterade att det är väsentligt att de offentliga FoU-investeringarna ger resultat och stärker Finlands ekonomi. Målet är att Finlands FoU-utgifter 2030 ska motsvara 4 procent av bruttonationalprodukten.
 

Rådet behandlade lägesbilden för FoU-verksamheten och riktlinjerna i planen ur ett brett perspektiv. Under diskussionen konstaterades att företagen spelar en central roll när det gäller att nå målet på 4 procent. Det är viktigt att aktivera företagen att utöka sin FoU-verksamhet och skapa ny affärsverksamhet utifrån resultaten av FoU-verksamheten. Man bör beakta i synnerhet små och medelstora företags incitament till FoU-verksamhet och främja förutsättningarna för uppstartsföretags uppkomst och tillväxt. Samtidigt måste man se till att kompetensbasen utvecklas och skapa förutsättningar för nya initiativ. Samarbetet mellan olika aktörer bör stärkas och underlättas.

EU:s program och till exempel Natosamarbetet innebär många slags möjligheter för Finland när det gäller internationellt samarbete och FoU-finansiering. Natosamarbetet öppnar möjligheter exempelvis också till finansiering av grundforskning. Det är ingen lätt målsättning att fördubbla EU:s FoU-finansiering till Finland, men programmen erbjuder gott om möjligheter för finländska företag och forskningsorganisationer. Högklassig forskningsinfrastruktur blir viktigare och viktigare hela tiden och hjälper också till med att hålla kvar FoU-experter i Finland.

Regeringen ska under valperioden utarbeta en åttaårig plan för FoU-finansieringen och andra aspekter av FoUI-politiken. Planen anger de huvudsakliga riktlinjerna för finansieringen av FoU-verksamhet. Den bereds av en arbetsgrupp som tillsatts av undervisnings- och kulturministeriet och arbets- och näringsministeriet. Forsknings- och innovationsrådet leder beredningen av planen. Avsikten är att de huvudsakliga riktlinjerna i planen ska vara tillgängliga vid vårens ramförhandlingar.

Forsknings- och innovationsrådet är ett rådgivande organ inom statsförvaltningen. Rådet består av medlemmar av statsrådet och utomstående sakkunniga, och har till uppgift att utveckla en forsknings- och innovationspolitik som stöder välfärd och bildning samt ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar tillväxt och konkurrenskraft.

Ytterligare information: Katri Manninen, statsministerns specialmedarbetare, tfn 040 706 6450, och Antti Pelkonen, vetenskaplig expert, statsrådets kansli, tfn 0295 160 533, e-postadresserna har formen [email protected]