Hoppa till innehåll

Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet läggs ned

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 19.12.2023 15.46 | Publicerad på svenska 21.12.2023 kl. 15.41
Pressmeddelande

Den 19 december godkände riksdagen statsbudgeten för 2024, enligt vilken anslag inte längre anvisas för statsrådets gemensamma utrednings- och forskningsverksamhet (VN TEAS) som samordnas av statsrådets kansli.

Anslaget för utrednings- och forskningsverksamheten är ett treårigt reservationsanslag, vilket betyder att de utrednings- och forskningsprojekt som inleddes 2021–2023 slutförs i enlighet med avtalen före utgången av 2025. Statsrådets kansli stöder fortsättningsvis dessa projekt på det sätt som anges i de allmänna villkoren för statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet.

Statsrådets gemensamma utrednings- och forskningsverksamhet har genomförts i förvaltningsövergripande samarbete mellan ministerierna. I fortsättningen får varje enskilt ministerium varierande mängder av anslag för sina förvaltningsområdesspecifika informationsbehov. Den så kallade TEA-arbetsgruppen, som samordnar statsrådets forsknings-, prognostiserings- och utvärderingsverksamhet, fungerar som samarbetsforum mellan ministerierna. Arbetsgruppens uppgift är att förbättra kunskapsunderlaget för beslutsfattandet och ta fram nya sätt att förmedla forsknings-, prognostiserings- och utvärderingsinformation till beslutsfattarna och samhället.

Ytterligare information: TEA-arbetsgruppens ordförande Jouni Varanka, enhetschef, strategiavdelningen, statsrådets kansli, tfn 0295 160 177, [email protected]