Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet
Undersökning tar fram lösningar för att öka det inhemska vattenbruket på ett hållbart sätt
Vattenbruket är globalt sett den snabbast växande formen av primärproduktion. Fiskodling har redan vuxit till en större bransch än nötköttsproduktion, och det förutspås en snabb tillväxt även i fortsättningen. Ökad fiskproduktion på havsområdena i Finland förutsätter dock smidigare miljötillståndsförfaranden. Detta konstateras i en utredning som har gjorts av Naturresursinstitutet och Gaia Consulting Oy. Utredningen offentliggjordes den 25 maj.
Konsumenterna vill ha inhemsk fisk i fiskdisken. Förädlingsindustrin är dock i huvudsak tvungen att använda importerad fisk. Jord- och skogsbruksministeriet har som mål att öka den inhemska fiskproduktionen på ett hållbart sätt.
”I Finland har vi varit tvungna att svara på den ökade efterfrågan med importerad fisk. Handelsbalansen i fråga om fiskprodukter i Finland uppvisar ett underskott på 350 miljoner euro. Branschen har en stark vilja att växa och miljömedvetenheten i branschen är föredömlig”, konstaterar jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.
Smidigare tillståndsförfaranden en förutsättning för tillväxt
Den stora frågan just nu är hur fiskproduktionen på havsområdena kan ökas. Mer fiskproduktion behövs, men produktionen bör ökas med beaktande av målen för minskad näringsbelastning på Östersjön och på ett sätt som är hållbart med tanke på miljön.
Företagen har varit återhållsamma med att ansöka om nya miljötillstånd, eftersom det har varit svårt att förutse hur lätt det är att få tillstånd och hur omfattande det beviljade tillståndet är. Naturresursinstitutet har tillsammans med Gaia Consulting Oy utrett vilka problem som hänför sig till tillståndspraxis inom vattenbruket och tagit fram förslag till lösningar.
”Vi har genomfört pilotprojekt i anslutning till praktiska situationer med företagare och myndigheter. Myndigheterna och de som ansökte om tillstånd fick förhandla med varandra på förhand. Förhandlingarna gällde inrättandet av en stor vattenbruksanläggning i Bottenviken, användningen av Östersjöfoder som återvinner näringsämnen och utvidgningen av produktionen i södra delen av Bottenhavet”, berättar Jari Setälä, som är forskare vid Naturresursinstitutet.
Förhandsöverläggningar och planläggning gör tillståndsprocessen lättare
”Projektet har gett upphov till många konkreta rekommendationer för att göra miljötillståndsprocessen smidigare. Vi testade också rådgivning enligt miljöskyddslagen. I synnerhet i stora och invecklade projekt är det bra om företagaren och myndigheten på förhand förhandlar om utredningsbehoven och tillståndsprocessen. Vid förhandsöverläggningarna får myndigheten redan i förväg höra om företagarens planer. Samtidigt kan myndigheten ge råd för att göra tillståndsprocessen smidigare. Grundliga förhandsutredningar bidrar till bättre möjligheter att få tillstånd”, berättar Setälä.
I planen för lokaliseringsstyrning av vattenbruket anges vattenområden som lämpar sig för vattenbruk. Planen gör det lättare för företagen och myndigheterna att fatta beslut. Forskarna rekommenderar att planen utvidgas från vidareodling av fisk till att omfatta även andra skeden av produktionsprocessen.
”För närvarande gäller planen för lokaliseringsstyrning enbart det mest belastande skedet av produktionsprocessen – vidareodlingen. När också de platser som lämpar sig för yngeluppfödning, rensning och vinterförvaring har kartlagts, är det lättare att bevilja tillstånd för hela verksamheten. Företagarna sparar också mycket tid”, konstaterar Setälä.
Som ett resultat av projektet rekommenderas det att vattenbruket allt aktivare integreras med havsplaneringen och kommunernas och landskapens planläggning. Det rekommenderas också pilotförsök för att testa de nya tillståndsförfarandena. Till exempel ägarna av stora havsområden, såsom Forststyrelsen och kommunerna, kan ansöka om tillstånd för de vattenområden som de förvaltar eller hyra ut dem till fiskodlarna.
”På så sätt styrs verksamheten till områden som är ändamålsenliga med tanke på miljön och samhället. Dessutom undgår fiskodlarna den tunga tillståndsprocessen och kan fokusera på sitt egentliga kompetensområde – fiskodlingen”, kommenterar Setälä.
Utredningen har gjorts inom ramen för genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan för 2016.
Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet finns på tietokayttoon.fi
Ytterligare information: Jari Setälä, specialforskare, Naturresursinstitutet, tfn 0295 327 682, jari.setala(at)luke.fi och Timo Halonen, konsultativ tjänsteman, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0295 162 411, timo.halonen(at)mmm.fi