Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet
Undersökning: Väteekonomi är en möjlighet för Finland via exportindustrin
Målet med väteekonomi är att minska koldioxidutsläppen inom sektorer där det är särskilt svårt att använda andra metoder. Sådana objekt finns bl.a. inom stålindustri, kemisk industri, flygtrafik, sjöfart och tung vägtrafik.
Vätgasomställningen i Europa kräver för närvarande kraftfulla politiska styrmedel, eftersom väte och e-bränslen förädlade av detta hittills inte är konkurrenskraftiga jämfört med sina fossila motsvarigheter.
Väteekonomi behövs i en koldioxidneutral framtid
Finland ska säkerställa förutsättningarna för investeringar i väteekonomi inom industrin och skapa tydliga mål och en åtgärdsplan för införande av vätgaslösningar inom olika sektorer. För Finland utgör väteekonomin en möjlighet för exportindustrin, eftersom Finland redan har en koldioxidsnål elproduktionskapacitet, en enorm potential för utbyggnad av vindkraft och ett starkt stamnät för el. Dessa kan användas för produktion av väte och e-bränslen för både inhemsk efterfrågan och export.
Den potentiella efterfrågan inom Finlands nuvarande industri och transportsektor utgör en bråkdel av hela produktionspotentialen för väte och e-bränslen. I Finland bör man i första hand bygga ut sådan exportindustri som tillverkar högt förädlade produkter baserad på koldioxidneutral produktion och som skulle kunna använda el och rent väte. Dessutom bör Finland utnyttja möjligheterna att genom inhemsk produktion av väte och e-bränslen tillgodose den internationella efterfrågan.
Finland bör satsa på att främja industrins konkurrenskraft
Enbart i Europa pågår tusentals projekt för produktion av väte och e-bränslen. Väteekonomin kommer att börja expandera snabbt internationellt när osäkerheten i fråga om EU-lagstiftningen kan lösas och åtgärder för att främja väteekonomi införs i allt högre grad i olika länder. Finland bör därför satsa på åtgärder som främjar exportindustrins konkurrenskraft för att rikta sådana industriella investeringar till Finland som syftar till produktion av koldioxidneutrala produkter.
Publikationen har tagits fram som en del av verkställandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan 2021.
Ytterligare information: Leena Sivill, projektledare, AFRY Management Consulting Oy, tfn 050 432 4615, leena.sivill(at)afry.com
Inom statsrådets gemensamma utrednings- och forskningsverksamhet (VN TEAS) tar man fram information till stöd för beslutsfattandet, den kunskapsbaserade ledningen och verksamheten. Utrednings- och forskningsverksamheten styrs av en utrednings- och forskningsplan som statsrådet årligen fastställer. De som producerar informationen ansvarar för innehållet i rapporterna i publikationsserien för utrednings- och forskningsverksamheten. Innehållet återspeglar inte nödvändigtvis statsrådets ståndpunkt.