Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet
Utredning: Den cirkulära ekonomin med rivningsmaterial kräver utveckling av produktgodkännandet och ökad know-how
Byggandet är en mycket materialintensiv sektor och ett nyckelområde för att främja den cirkulära ekonomin. Rivningsmaterial bedöms ha en betydande kvantitativ och kvalitativ potential för ytterligare användning. En utredning som publicerades den 16 februari visar att betongelement, tegel, stål och obehandlat virke inte utgör råvaror som är särskilt problematiska med tanke på återanvändning enligt aktuell information.
Återanvändning av betong, tegel, stål och obehandlat virke kan vara möjlig ur ett säkerhets- eller hälsoperspektiv. Det finns dock för närvarande stora utmaningar när det gäller återanvändningen av rivna byggnadsdelar på grund av oklarheter i förfarandet för att bevisa deras lämplighet. Användningen av rivningsmaterial till och med på pilotområden har förhindrats av en saknad CE-märkning.
I rapportens rekommendationer tar man ställning till behovet av att utveckla lagstiftningen på kort och lång sikt, stärka kunskapsbasen och utveckla kompetensen samt utveckla marknaden och samarbetet mellan aktörerna.
Förtydligande av den nuvarande lagstiftningen en snabb hjälp
Genom att förtydliga den nuvarande lagstiftningen och utveckla myndigheternas tolkningar kan man förbättra situationen och göra förfarandena för produktgodkännande av återanvändbara rivningsmaterial smidigare. Framöver kommer godkännandeprocessen att kräva enhetliga nationella instruktioner för strukturella konditionsundersökningar, undersökningar av skadliga ämnen och föroreningar i återanvändbara rivningsmaterial samt för tolkning av undersökningsresultaten. När det gäller ämnen som regleras i EU kräver detta en översyn på EU-nivå.
EU-reglering har långsiktiga konsekvenser för produktgodkännande
Reformen av EU:s byggproduktförordning ska också möjliggöra produktgodkännande och upprättande av principer för kvalificering av återanvändbara byggdelar. På grundval av principerna skulle det vara möjligt att utveckla produktspecifika tekniska kriterier för godkännande. Dessutom bör det göras möjligt att använda återanvändbara byggnadsdelar också för andra ändamål än det ursprungliga ändamålet. Detta skapar utrymme för innovation och bör därför uppmuntras.
Åtgärder för utveckling av lagstiftningen kräver fler undersökningar, en starkare kunskapsbas och kompetensutveckling hos aktörerna i hela värdekedjan. En aktiv dialog mellan aktörer inom den privata och den offentliga sektorn är ett viktigt verktyg för att identifiera smärtpunkter i lagstiftningen och bygga upp en gemensam förståelse om utvecklingsbehov inom lagstiftning och rivningsmaterialens potential på marknaden för den cirkulära ekonomin.
Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhets projekt för rivningsmaterialens lämplighet (Purater) genomfördes under ledning av sakkunniga vid Ramboll Finland Oy i samarbete med Arbetshälsoinstitutet, Tavastlands yrkeshögskola och yrkeshögskolan Laurea.
Ytterligare information: Ying Zhu, affärsverksamhetsdirektör för cirkulär ekonomi och projektledare, Ramboll Finland Oy, tfn 040 550 6282, [email protected] och Harri Hakaste, överarkitekt och styrgruppens ordförande, miljöministeriet, tfn 050 413 7673, [email protected]
Inom statsrådets gemensamma utrednings- och forskningsverksamhet (VN TEAS) tar man fram information till stöd för beslutsfattandet, den kunskapsbaserade ledningen och verksamheten. Utrednings- och forskningsverksamheten styrs av en utrednings- och forskningsplan som statsrådet årligen fastställer. De som producerar informationen ansvarar för innehållet i rapporterna i publikationsserien för utrednings- och forskningsverksamheten. Innehållet återspeglar inte nödvändigtvis statsrådets ståndpunkt.
Läs mer om projektet (på finska)