Hoppa till innehåll

Utredning: Läkarhelikopterverksamhetens verkningsfullhet kan förbättras avsevärt

Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhetsocial- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 14.10.2022 8.30
Pressmeddelande 597/2022
Foto: Timo Jakonen | FinnHEMS Oy

Läkarhelikopterverksamhetens verkningsfullhet och tillgången till tjänster på lika grunder kan förbättras avsevärt genom en nationell strategi och en förvaltningsövergripande verksamhetsmodell för prehospital akutsjukvård, visar en utredning som publicerades den 14 oktober.

Läkarhelikopterverksamhetens verkningsfullhet bedömdes i ett projekt som genomfördes av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, Helsingfors universitet och yrkeshögskolan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.

I utredningen kartlades behoven av läkarhelikoptertjänster och förmågan att tillgodose behoven. När de åtta helikopterbaserna är i drift kan 90 procent av Finlands befolkning få läkarhelikoptertjänster inom en halv timme från larmet. En verksamhet som är så verkningsfull som möjligt förutsätter riksomfattande operativ verksamhet över de nuvarande administrativa gränserna. Med investeringar som främjar instrumentflygverksamhet kan man dessutom jämna ut tidsmässiga och geografiska skillnader i tillgången till vård.

Kostnaderna för den nuvarande verksamheten beräknas uppgå till 40 000–55 000 euro per patientens kvalitetsjusterade levnadsår. En noggrannare inriktning av läkarhelikopterverksamheten både regionalt och enligt patientgrupp minskar kostnaderna för verksamheten avsevärt (till cirka 25 000–33 000 euro per patientens kvalitetsjusterade levnadsår).

”Flera utvecklingstrender i samhället inverkar på hur vi får största möjliga nytta av läkarhelikopterverksamheten. Utvecklingen av verksamheten kräver en nationell strategi. Det är också viktigt att utnyttja olika myndigheters samarbetsmöjligheter såväl i normal verksamhet som vid olika störningar i samhället”, säger docent Jouni Nurmi, som var  ansvarig forskare i utredningsprojektet.

Projektet, som genomfördes inom ramen för statsrådets gemensamma utrednings- och forskningsverksamhet, utredde läkarhelikopterverksamhetens verkningsfullhet och sätt att utveckla kostnadseffektiviteten.

Ytterligare information: Jouni Nurmi, ansvarig forskare i utredningsprojektet, docent, HNS, tfn 050 595 1576, jouni.nurmi(a)hus.fi

Inom statsrådets gemensamma utrednings- och forskningsverksamhet (VN TEAS) tar man fram information till stöd för beslutsfattandet, den kunskapsbaserade ledningen och verksamheten. Utrednings- och forskningsverksamheten styrs av en utrednings- och forskningsplan som statsrådet årligen fastställer. De som producerar informationen ansvarar för innehållet i rapporterna i publikationsserien för utrednings- och forskningsverksamheten. Innehållet återspeglar inte nödvändigtvis statsrådets ståndpunkt. Mer information: https://tietokayttoon.fi/sv.