Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet
God praxis ute i världen till stöd för internationella experters delaktighet i näringslivet
Företagens behov i fråga om internationell tillväxt och innovationsverksamhet har jämfört med många andra länder beaktats väl i Finland i planeringen av praxis och tjänster för internationella experter. Detta framkommer av Teknologiska forskningscentralen VTT Ab:s utredning som offentliggjordes i dag den 15 januari.
Utredningen har syftat till att svara på hur företag allt bättre kunde utnyttja internationella experters kompetens. Dessutom har det utretts hur näringslivet och innovationsverksamheten i Finland kunde göras mer attraktiva och mottagliga för internationella experter. Information om god praxis har samlats från fyra länder: Österrike, Kanada, Danmark och Holland.
Strävan att beakta internationella experter ur näringslivets synvinkel är ett rätt så färskt arbetsfält såväl i Finland som i de övriga länder som utredningen gäller, och för närvarande håller man på att utveckla god praxis för det. Länderna konkurrerar inte bara om de bästa experterna utan också om god praxis för att locka, integrera och hålla kvar internationella experter.
– Trots att man i Finland har beaktat företagens behov väl i planeringen av praxis och tjänster för internationella experter, är tjänsterna ofta bara kortvariga projekt eller pilotförsök som saknar nationell samordning och systematisk konsekvensbedömning, konstaterar projektchef Nina Rilla från Teknologiska forskningscentralen VTT Ab.
Många olika slags praxis tillämpas ute i världen, men det är inte helt okomplicerat att locka internationella experter och integrera dem såväl i näringslivet och innovationsgemenskaper som i samhället i allmänhet. För att detta ska lyckas behövs det enligt utredningen gemensamma strategiska avsikter och samtidiga åtgärder för att utveckla en kombination av tjänster som fungerar på många förvaltningsområden
För att gemensamma strategiska avsikter och en fungerande servicehelhet ska kunna uppnås föreslås det i utredningen att statsförvaltningen ska fastställa en långsiktig gemensam vision och genomförandeplan. Dessutom bör staten förtydliga och integrera sina gemensamma strategiska avsikter för att kunna skapa en färdplan. Staten bör också beakta internationella experter som en förändring som innebär att åtgärder utvecklas i samarbete mellan olika förvaltningsnivåer, olika förvaltningsområden och aktörer inom den offentliga och den privata sektorn.
Rapporten innehåller nio rekommendationer till stöd för genomförandet av förslagen. Med hjälp av dem är det möjligt att stärka internationella experters integration i den finländska innovationsekonomin.
Utredningen stöder statsrådets gemensamma åtgärdsprogram Talent Boost – Tillväxt genom internationella talanger. Programmet syftar till att göra Finland mer attraktivt i internationella experters ögon och kanalisera de internationella experternas sakkunskap till stöd för innovationsverksamheten, företags tillväxt och internationaliseringen av företag. Talent Boost-programmet samordnas av arbets- och näringsministeriet.
Rapporten ”Maahanmuuttajat innovaatiotaloudessa – oppeja Itävallasta, Kanadasta, Tanskasta ja Hollannista” har utarbetats inom ramen för genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan för 2017. Rapporten har utarbetats av Nina Rilla, Matthias Deschryvere, Juha Oksanen och Robert van der Have från Teknologiska forskningscentralen VTT Ab och Mika Raunio från Tammerfors universitet.
Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet: tietokayttoon.fi
Ytterligare information: Nina Rilla, specialforskare, Teknologiska forskningscentralen VTT Ab, tfn 040 098 4098, nina.rilla(at)vtt.fi och Laura Lindeman, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 408 9932, laura.lindeman(at)tem.fi