Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet
Nya mätbehov inom miljöområdet utmanar referenslaboratorieverksamheten att förnya sig före 2030
Mikroplaster i miljön och i näringskedjor, inomhusluftens kvalitet och uppföljning av miljöeffekterna av återvunnet material ställer krav på helt ny tillförlitlig mätverksamhet. De nya mätobjekten innebär också förändringar i den referenslaboratorieverksamhet som säkrar att mätverksamheten håller hög kvalitet. Detta framgår av resultaten av ett projekt som utrett hur den samhälleliga rollen för referenslaboratorieverksamheten inom miljöområdet kommer att ändras fram till 2030. Projektet genomfördes inom ramen för statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet.
Uppföljning av miljöeffekterna av mikroplast och återvunnet material samt frågor om inomhusluft ställer krav på ökad förståelse av nya mätobjekt inom miljöområdet. Resultaten av den färska utredningen är till hjälp när det gäller att bestämma vad mätverksamheten och referenslaboratorieverksamheten inom miljöområdet ska fokusera på. Man kan uppnå betydande nyttor med tanke på ekonomin, miljön och hälsan genom att säkra en hög kvalitet på mätverksamheten. Det bidrar till företagsverksamhetens kvalitet, främjar exporten och gör det beslutsfattande som baserar sig på mätverksamheten mer tillförlitligt.
Kvalitetsledning i fråga om inomhusluft är ett exempel på referenslaboratorieverksamhet med en fenomenbaserad approach. Verksamheten förutsätter samarbete mellan referenslaboratorieaktörer inom olika områden och möjliggör också försök med nya referenslaboratoriesammansättningar. Andra framtida utmaningar för referenslaboratorieverksamheten är bland annat automatisering av mätverksamheten, bolagisering av laboratorieverksamheten, internationalisering samt koncentrering av mätserviceverksamheten.
Referenslaboratorierna har direkt eller indirekt inverkan på så gott som all företags- och exportverksamhet samt på människors hälsa och livsmiljöns tillstånd. Referenslaboratoriernas uppgifter baserar sig på lagstiftning. De betjänar övriga laboratorier inom området när det gäller att upprätthålla kvaliteten och kompetensen. Rätta och tillförlitliga uppgifter inom miljömätning ökar förtroendet såväl för den offentliga förvaltningen som för företagen. Förtroendet för dem som utvecklar teknik och anordningar, för de företag som bedriver mätverksamhet, för exportindustrin med miljökonsekvenser och för den beslutsfattande offentliga förvaltningen lider av otillförlitliga mätresultat.
Finlands högklassiga exportkompetens till exempel i fråga om vatten- och luftkvalitet har utvecklats under flera årtionden. Tack vare den välutvecklade referenslaboratorieverksamheten har vi vant oss vid att vi kan lita på bland annat uppföljningen av dricksvattenkvaliteten och vattenkvaliteten vid allmänna badstränder. Så ska det vara även i framtiden i fråga om de nya mätobjekten.
Rapport
Policy Brief
Projektets webbplats: www.labrat2030.fi
Ytterligare information:
Yrjö Myllylä, specialforskare, Åbo universitet, tfn 050 045 0578, [email protected]
Jari Kaivo-oja, forskningsdirektör, Åbo universitet, tfn 041 753 0244, [email protected]
Jouko Inkeröinen, forskningskoordinator, Uleåborg universitet, tfn 029 448 3567, [email protected]