Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet
Utredning: En in, en ut-modellen stöder bedömningen av lagstiftningens konsekvenser
Enligt resultaten av projektet ”Yksi yhdestä -malli osana sääntelyn kehittämistä ja arviointia”, som har utrett tillämpningen av en in, en ut-modellen vid utveckling och bedömning av lagstiftningen, är det i princip enkelt och möjligt att tillämpa modellen i lagberedningen. Resultaten offentliggjordes i dag den 26 februari. En förutsättning för tillämpningen av modellen är att det ges tillräckligt med anvisningar om och stöd i att tillämpa modellen samt att det finns tillräckligt med resurser och kompetens att skaffa det material som behövs och bearbeta det i enlighet med modellen. Det är också viktigt att säkerställa samordningen mellan förvaltningsområdena för att kunna genomföra en in, en ut-principen samt bokslutsförfaranden och beräkning av saldo enligt principen.
Syftet med projektet, som genomfördes inom ramen för statsrådets utrednings- och forskningsplan för 2017, var att utreda hur avregleringsprincipen en in, en ut kan tillämpas i lagberedningen i Finland. Enligt tolkningen i Finland innebär principen bland annat att de direkta kostnader som lagförslagen i regeringens propositioner orsakar företag ska ersättas genom att avveckla regleringen så att kostnaderna minskar i motsvarande grad som kostnadsökningen varit. Målet för principen är att säkerställa att regleringsbördan på företag inte ökar.
I projektet testades arbets- och näringsministeriets en in, en ut-modell. Med hjälp av modellen är det möjligt att beräkna vilken administrativ börda och annan slags börda nya lagförslag medför för företag. Modellen beaktar såväl engångskostnader som återkommande kostnader. För pilotförsöken samlade projektet genom intervjuer och enkäter in information av bland annat tjänstemän och företag. De lagstiftningsprojekt som ingick i försöken gällde arbetstidslagen och livsmedelslagen.
Sju åtgärdsrekommendationer som resultat av projektet
Projektet gav upphov till sju åtgärdsrekommendationer som beskrivs i slutrapporten. Kärnan i rekommendationerna utgörs av tillräckliga anvisningar om och tillräckligt stöd i att tillämpa modellen samt tillräckliga resurser och tillräcklig kompetens att skaffa det material som behövs och bearbeta det i enlighet med modellen. Det är också viktigt att säkerställa samordningen mellan förvaltningsområdena för att kunna genomföra en in, en ut-principen samt bokslutsförfaranden och beräkning av saldo enligt principen.
Bakgrund till projektet
Projektet “Yksi yhdestä -malli osana sääntelyn kehittämistä ja arviointia” inleddes 2017 och det baserar sig på statsminister Juha Sipiläs regeringsprogram. Projektet genomfördes under ledning av KPMG Oy Ab. Konsortiet omfattade också Vantage Consulting Oy och Frisky & Anjoy Oy. Projektet samordnades vid jord- och skogsbruksministeriet och arbets- och näringsministeriet.
I december 2017 publicerade arbets- och näringsministeriet en egen slutrapport om försöksprojekt med anknytning till en in, en ut-principen.
Ytterligare information: Susanna Paakkola, lagstiftningsråd, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0295 162 448 och Riikka Sievänen, agronomie- och forstdoktor, KPMG Oy Ab, tfn 020 760 3170