Hyppää sisältöön

Kansalaispulssi: Hallituksen toivotaan keskittyvän etenkin terveydenhuollon, julkisen talouden ja koulutuksen haasteiden ratkaisuun

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 25.8.2023 15.35
Tiedote

Hallituksen toivotaan keskittyvän lähiaikoina etenkin terveydenhuollon, julkisen talouden ja koulutuksen haasteiden ratkaisemiseen, kertoo tuore Kansalaispulssi-kysely. Toimivan terveydenhuollon nostaa tärkeimmäksi teemaksi 60 prosenttia vastaajista. Kestävä julkinen talous on tärkein 41 prosentille ja laadukas koulutus ja varhaiskasvatus 38 prosentille. Seuraavilla sijoilla ovat ilmastotoimien edistäminen, syrjäytymisen ehkäiseminen ja työllisyyden parantaminen.

Kansalaispulssi-kyselyssä kysyttiin nyt ensimmäistä kertaa, mihin yhteiskunnallisiin teemoihin hallituksen pitäisi erityisesti kiinnittää huomiota lähitulevaisuudessa.

Niin ikään uusi kysymys etuusleikkauksista osana valtionvelan pienentämistä jakaa vastaajia: 42 prosenttia pitää valtionvelan pienentämistä tärkeänä etuusleikkauksista riippumatta, kun taas 45 prosenttia on eri mieltä.

Kyselyn mukaan luottamus Suomen hallitukseen on alhaisemmalla tasolla kuin edellisissä mittauksissa, jotka ovat hallitusneuvotteluja edeltäneeltä ajalta. Hallitukseen sanoo nyt luottavansa 42 prosenttia. Kysymys oli tauolla hallitusneuvottelujen aikana.

Edellisestä mittauksesta melko selvästi alaspäin on tullut myös luottamus tiedotusvälineisiin ja poliittisiin puolueisiin.

Yhä useampi kohdannut harhaanjohtavaan tietoon perustuvia vaikutusyrityksiä

Huoli oman talouden toimeentulosta aiheuttaa edelleen suomalaisissa jonkin verran huolta, mutta se on elokuun kyselyssä hieman lieventynyt verrattuna alkukesän tilanteeseen.
Kesän aikana internetissä ja sosiaalisessa mediassa on koettu enemmän harhaanjohtavaan tietoon perustuvia vaikutusyrityksiä kuin vielä alkuvuonna. Niitä ainakin jossain määrin oli kohdannut 60 prosenttia vastaajista.

Tuki Ukrainalle on säilynyt Kansalaispulssi-kyselyn mukaan edelleen vahvana. EU:n Venäjälle asettamia talouspakotteita tukee 86 prosenttia ja ukrainalaisten pakolaisten vastaanottamista 74 prosenttia vastaajista.

Kansalaispulssi-kyselyn 47. kierros on tehty 16.-21.8.2023. Kansalaispulssi-kyselyn avulla selvitetään kansalaisten mielipiteitä ajankohtaisista aiheista, viranomaisten toiminnasta sekä vastaajien omasta mielialasta ja tulevaisuuden odotuksista. Kyselyaineiston keräämisestä vastaa Tilastokeskus.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Juho Jyrkiäinen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 181