Hyppää sisältöön

Hyvät päätökset perustuvat tutkittuun tietoon

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta tuottaa tietoa päätöksenteon, tiedolla johtamisen ja toiminnan tueksi

Ajankohtaista

 • 12.4.2024|10:21

  Katsaus: Turvallisuuteen liittyvä käsitteistö kaipaa avointa mieltä ja jatkuvaa kehittämistä

  Siviilivalmius yhdessä -hanke selvitti siviilivalmiuden käsitettä, sen määritelmiä ja siviilivalmiuteen liittyvää toimintaa kotimaassa ja kansainvälisesti. Tuore Policy Brief –artikkeli tuo esiin sidosryhmien näkemyksiä kokonaisturvallisuuden ja kansallisen turvallisuuden käsitteistä sekä turvallisuuden käsitteiden tilasta Suomessa.

 • 10.4.2024|9:50

  Valtionavustus koronakriisin oppeja tarkastelevaan tutkimukseen myönnetty Turun yliopistolle

  Valtioneuvoston kanslia myönsi Turun yliopiston johtamalle tutkimuskonsortiolle 900 000 euron valtionavustuksen hankkeeseen, jossa tuotetaan laaja-alainen katsaus pandemiakriisin ja sen hallinnan vaikutuksista ja kehittämiskohteista. Pandemiakriisin opetukset -hankkeessa ovat mukana myös Vaasan ja Helsingin yliopistot, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus ja Demos Research Institute.

 • 25.3.2024|11:00

  Tutkimus: Uutismedian omistus on keskittynyt Suomessa

  Valtioneuvosto on julkaissut tutkimusraportin, joka tarkastelee uutismedian omistuksen keskittymistä Suomessa. Tutkimus on toteutettu Tampereen ja Turun yliopistojen yhteistyönä. Tutkimuksen mukaan uutismedia on Suomessa keskittynyt. Median toimialojen keskittymisaste vaihtelee ja niiden kehitys on ollut erilaista.

Blogi: Tieto käyttöön!

 • Siviilivalmius – turvallisuus- ja varautumiskeskustelun uusi sanoittaja?

  Kari Laitinen
  | 12.4.2024 | 12.05

  Suvereenin valtion historiallisena ideana on suojata ihmisiä, yhteiskuntaa ja kansakuntaa niin ulkoisilta kuin sisäisiltäkin uhilta tarvittaessa kovinkin toimenpitein. Syvän rauhantilan aikana valtion turvallisuuskeskeinen perusluonne jää taka-alalle muiden toimintojen ja näkökulmien astuessa valokeilaan. Hyvinvointivaltion perimmäinen olemus tai yhtäällä erilaisten (turvallisuus)käsitteiden esiinnousu ovat tästä esimerkkejä.

 • Ovatko kulutustavaroiden korjauspalvelut fiksattavissa?

  Joona Myllärniemi Teemu Meriläinen Tero Heinonen
  | 8.3.2024 | 9.19

  “Alan koulutus puuttuu kokonaan Suomesta.”  “...korjaaminen vaatii usean vuoden harjoittelua eli ammattilaiseksi tullaan vain tekemällä, oikotietä ei ole.” Lue mitä muuta kyselyyn ja haastatteluihin vastanneet korjausalan yrittäjät vastasivat alan kehitystarpeista, kannattavuudesta, halpatuotteista, työn laadusta ja alan kasvumahdollisuuksista.

 • Turvallisuuskäsitteistön yhteiseen käsittämiseen tukea kolmitasoisesta mallista

  Kari Laitinen Ville-Pekka Niskanen
  | 20.2.2024 | 10.39

  Siviilivalmius yhdessä -hankkeessa on tutkittu siviilivalmiuden käsitettä, sen taustaa ja eri toimijoiden käsitteelle antamia merkityksiä. Hankkeessa kävi ilmi, että siviilivalmiuskäsitteellä on useita erilaisia ymmärryksiä, jotka vaihtelevat osittain toimijaryhmittäin – tai jopa yksittäisten henkilöiden välillä. Osa siviilivalmiudelle asetetuista merkityksistä kumpuaa kansainvälisestä keskustelusta ja siviilivalmiuskäsitteen käytöstä kansainvälisissä organisaatioissa ja muissa maissa.

Tutustu myös

Selvitys- ja tutkimussuunnitelma

Selvitys- ja tutkimussuunnitelma

Valtioneuvoston päätöksentekoa tukevan selvitys- ja tutkimussuunnitelman tavoitteena on varmistaa vahva ja horisontaalinen tietopohja yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi.

Selvitys- ja tutkimussuunnitelma

Uutiskirje

Uutiskirje

Uutiskirjeen tilaamalla pysyt ajan tasalla selvitys- ja tutkimustoiminnan tuoreimmista kuulumisista. Lähetä yhteystietosi – saat ajankohtaiset uutisemme sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje

Tieto käyttöön -viestintäopas

Tieto käyttöön -viestintäopas

Tieto on arvokkainta jaettuna. Käytännönläheisestä oppaasta saat vinkkejä tutkijoiden, virkakunnan ja päättäjien väliseen viestintään.

Viestintäopas

Tieto käyttöön X-palvelussa