Hyppää sisältöön

Hyvät päätökset perustuvat tutkittuun tietoon

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta tuottaa tietoa päätöksenteon, tiedolla johtamisen ja toiminnan tueksi

Ajankohtaista

 • 23.5.2023|8:52

  Tutkimus: yhteiskunnallisten yritysten sosiaaliset innovaatiot iso mahdollisuus palvelutuotannossa ja julkisissa hankinnoissa

  Yhteiskunnalliset yritykset ja niiden sosiaaliset innovaatiot tuovat uusia vaihtoehtoja ja rahoitusmekanismeja ratkottaessa yhteiskunnallisia ongelmia. Tämä on tärkeä viesti erityisesti innovaatiopolitiikan ja innovaatioiden rahoituksesta päättäville sekä julkisista hankinnoista vastaaville.

 • 17.5.2023|11:16

  Tutkimuksen julkistamistilaisuus tiistaina 6. kesäkuuta:
  Miten Suomi saadaan tuottavuuden eturintamaan?

  Miksi Suomessa on vain vähän korkean tuottavuuden yrityksiä? Miten yritysten taustatekijät vaikuttavat tuottavuuskehitykseen? Miten edistetään suomalaisten yritysten kehitystä korkean tuottavuuden yrityksiksi? Työn ja talouden tutkimus LABORE ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ovat selvittäneet tutkimuksessaan, minkälaisia toimenpiteitä tarvittaisiin tukemaan suomalaisten yritysten kehittymistä korkean tuottavuuden yrityksiksi ja siten tukemaan koko Suomen talouden kasvua.

 • 15.5.2023|9:23

  Raportti: Uusia työkaluja liikenteen päästövähennystoimenpiteiden arviointiin

  Liikenteen ympäristöpolitiikan tavoitteena on suunnitella ja valita toimenpiteitä, jotka vähentävät päästöjä kustannustehokkaasti. Toimenpiteiden kustannusvaikutusten tarkasteluihin ei kuitenkaan ole ollut vakiintuneita periaatteita ja työkaluja. Liikenteen päästövähennystoimien kokonaistaloudellinen arviointi -hankkeen lopputuloksena syntyivät liikennesektorin ilmastopoliittisten toimenpiteiden taloudellisten ja päästövaikutusten kokonaisvaltaiseen tarkasteluun soveltuvat henkilö- ja tavaraliikenteen laskentamallit ja tarkasteluperiaatteet.

Blogi: Tieto käyttöön!

 • Ikääntyneiden asumisessa tarvitaan yhteistyötä kuntien ja hyvinvointialueiden välillä

  Marika Koramo Raija Hynynen
  | 3.5.2023 | 10.52

  Hyvät asuinolot edistävät ikääntyneiden hyvinvointia ja arjessa pärjäämistä erilaisissa olosuhteissa. Ne vaikuttavat osaltaan vähentävästi myös palvelujen tarpeeseen. Paikallistasolla kunnat ovat tärkeitä toimijoita asumisen parantamisessa ja tämän vuoden alusta myös hyvinvointialueet, jotka vastaavat ikääntyneiden asumispalvelujen järjestämisestä ja asumiseen liittyvästä neuvonnasta.

 • Selkeät kriteerit merenpohjan mineraalien hyödyntämiselle 

  Tomi Rinne
  | 28.4.2023 | 9.16

  Valtioneuvoston selvitys ”Merenpohjan mineraalien hyödyntämisen lainsäädäntö ja kehittäminen” on edistynyt keskellä EU-lähtöistä hankkeiden kestävyyskriteerien sekä kriittisten mineraalien sääntelyn murrosta. Hyödyntämisen kriteerit ovat erilaisia meriympäristöön vaikuttavissa ja toisaalta vain merenpohjan sisustaan vaikuttavissa hankkeissa.

 • Tekoäly viranomaisten kriisijohtamisessa ja -viestinnässä – uhka vai mahdollisuus?

  Aino Harinen Aino Rantamäki Harri Jalonen Tomi Niemi
  | 21.4.2023 | 9.30

  Tekoäly tuntuu olevan nyt kaikkien huulilla, vaikka sellaisenaan se ei uusi asia olekaan. Kehitys on kuitenkin juuri nyt erityisen nopeaa, eikä sitä enää pysäyttäne mikään. Keskusteleva tekoäly oppii ja opettaa, ja sen käytössä on nähty valtavasti hyödyntämispotentiaalia yhteiskunnan eri osa-alueilla. Mitä apua tekoälystä voisi olla viranomaisille kriisitilanteiden johtamisessa ja viestinnässä?

Tutustu myös

Selvitys- ja tutkimussuunnitelma

Selvitys- ja tutkimussuunnitelma

Valtioneuvoston päätöksentekoa tukevan selvitys- ja tutkimussuunnitelman tavoitteena on varmistaa vahva ja horisontaalinen tietopohja yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi.

Selvitys- ja tutkimussuunnitelma

Uutiskirje

Uutiskirje

Uutiskirjeen tilaamalla pysyt ajan tasalla selvitys- ja tutkimustoiminnan tuoreimmista kuulumisista. Lähetä yhteystietosi – saat ajankohtaiset uutisemme sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje

Tieto käyttöön -viestintäopas

Tieto käyttöön -viestintäopas

Tieto on arvokkainta jaettuna. Käytännönläheisestä oppaasta saat vinkkejä tutkijoiden, virkakunnan ja päättäjien väliseen viestintään.

Viestintäopas

Tieto käyttöön Twitterissä