Hyppää sisältöön

Hyvät päätökset perustuvat tutkittuun tietoon

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta tuottaa tietoa päätöksenteon, tiedolla johtamisen ja toiminnan tueksi

Ajankohtaista

 • 27.11.2023|10:07

  Selvitys- ja tutkimustoiminnan määrärahoja haettavana

  Valtioneuvoston kanslia on 27. marraskuuta avannut haettavaksi valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan määrärahoja 200 000 euroa. Haku perustuu vuoden 2023 selvitys- ja tutkimussuunnitelmaan. Haettavana olevan hankkeen aihe on ”talous- ja teollisuuspolitiikan globaalit muutostekijät”. Hakuaika päättyy 10. tammikuuta 2024 klo 16.

 • 6.11.2023|9:15

  Tutkimus: Moniammatillinen yhteistyö tehostaa lapsiin kohdistuvan väkivallan selvittämistä

  Yli 10 000 lasta joutuu vuosittain pahoinpitely- ja seksuaalirikosepäilyn uhriksi Suomessa. Epäily lapseen kohdistuneesta väkivallasta edellyttää viranomaisilta toimivaa yhteistyötä, sillä tilanteissa on huomioitava esitutkinnan lisäksi lapsen suojelun, tuen ja hoidon näkökulmat. Tuoreen tutkimuksen mukaan yhteistyötä varmistava toimintamalli edistää lapsen edun toteutumista viranomaisprosessissa.

 • 3.11.2023|8:40

  Uhkaako englannin kieli kansalliskieltemme asemaa?

  Suomessa elää edelleen käsitys, että lisääntyvä englannin kielen käyttö yrityksissä, koulutuksessa ja esimerkiksi julkisissa palveluissa rapauttaa kansalliskieliämme. Mistä uhkapuhe kumpuaa ja kuinka sitä kannattaisi purkaa? Entä minkälainen merkitys englannin kielellä on julkisissa palveluissa? Yksi kielikeskustelun kuuma aihe on ollut myös korkeakoulujen lisääntynyt englanninkielinen opetus. Halutaanko korkeakouluissa vähentää englannin kielen käyttöä?

Blogi: Tieto käyttöön!

 • Sairauspäivärahan 30, 60 ja 90 päivän tarkistuspisteet tehostivat kuntoutukseen osallistumista, mutta eivät lisänneet ansiotyöhön siirtymistä 

  Hanna Rinne Jenni Blomgren Mikko Laaksonen Riku Perhoniemi
  | 27.11.2023 | 13.06

  Vuonna 2012 sairauspäivärahajärjestelmään sisällytettiin tarkistuspisteitä, joiden tarkoituksena oli nopeuttaa pitkittyvän työkyvyttömyyden havaitsemista ja edistää työhön paluuta sairauden jälkeen. Tarkastelimme näiden lakimuutosten vaikutusta kuntoutukseen osallistumiseen, sairauspäivärahakauden pituuteen ja sairauspäivärahakausien jälkeisiin työmarkkinatiloihin.

 • Julkisen hallinnon strategia on näkemistä ja tekemistä

  Harri Jalonen Petri Uusikylä Petri Virtanen Urho Lintinen
  | 20.11.2023 | 11.06

  Parhaillaan käynnissä olevaan Julkisen hallinnon strategian (JHS) arviointiin on sisältynyt kymmeniä asiantuntijahaastatteluja hallinnon eri lohkoilta ja tasoilta. Pyrkimyksenämme on ymmärtää, miten monitasoisesta ja -muotoisesta julkishallinnon mosaiikista voidaan saada yhtenäinen ja tulevaisuussuuntautunut hahmotus. Onko tehtävä jo lähtökohtaisesti mahdoton?

 • Digitalisaatio helpottaa tavaroiden korjaamista monin tavoin

  Kati Berninger Meeri Helminen
  | 25.10.2023 | 13.30

  Digitalisoituminen on jo helpottanut pienten tavaroiden, kuten vaatteiden tai matkapuhelimien, korjauttamista. Palveluiden vertailu, löydettävyys ja saavutettavuus ovat parantuneet uusien verkkopalveluiden ja -alustojen myötä. Nyt kehitetään myös uutta teknologiaa ja palveluita, joiden avulla tuotteiden korjauspalveluiden tarjoaminen ja käyttö, vianmääritys sekä  omatoiminen korjaus helpottuvat.

Tutustu myös

Selvitys- ja tutkimussuunnitelma

Selvitys- ja tutkimussuunnitelma

Valtioneuvoston päätöksentekoa tukevan selvitys- ja tutkimussuunnitelman tavoitteena on varmistaa vahva ja horisontaalinen tietopohja yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi.

Selvitys- ja tutkimussuunnitelma

Uutiskirje

Uutiskirje

Uutiskirjeen tilaamalla pysyt ajan tasalla selvitys- ja tutkimustoiminnan tuoreimmista kuulumisista. Lähetä yhteystietosi – saat ajankohtaiset uutisemme sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje

Tieto käyttöön -viestintäopas

Tieto käyttöön -viestintäopas

Tieto on arvokkainta jaettuna. Käytännönläheisestä oppaasta saat vinkkejä tutkijoiden, virkakunnan ja päättäjien väliseen viestintään.

Viestintäopas

Tieto käyttöön Twitterissä