Hyppää sisältöön

Hyvät päätökset perustuvat tutkittuun tietoon

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta tuottaa tietoa päätöksenteon, tiedolla johtamisen ja toiminnan tueksi

Ajankohtaista

 • 27.11.2023|10:07

  Selvitys- ja tutkimustoiminnan määrärahoja haettavana

  Valtioneuvoston kanslia on 27. marraskuuta avannut haettavaksi valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan määrärahoja 200 000 euroa. Haku perustuu vuoden 2023 selvitys- ja tutkimussuunnitelmaan. Haettavana olevan hankkeen aihe on ”talous- ja teollisuuspolitiikan globaalit muutostekijät”. Hakuaika päättyy 10. tammikuuta 2024 klo 16.

 • 4.12.2023|9:22

  Tutkimus: Suomen avaimet vihreään siirtymään: päästöille hintalappu, tervettä kilpailua ja pitkäjänteisiä investointeja

  Suomen menestyminen vihreässä siirtymässä edellyttää tehokkaampaa hiilidioksidipäästöjen hinnoittelua ja sääntelyä, kilpailun edistämistä vihreän teknologian aloilla sekä pitkäjänteistä investointistrategiaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomen on myös osallistuttava kansainväliseen yhteistyöhön hiilivuodon estämiseksi ja huolehdittava, että jatkossa on saatavissa riittävästi osaavaa vihreää työvoimaa. Muutoksen vaikutukset tuottavuuteen tulisi tunnistaa, kun politiikkatoimista päätetään.

 • 4.12.2023|9:03

  Mullistaako vihreä siirtymä Suomen elinkeinoelämän?

  Vihreän siirtymän vaikutukset suomalaisten yritysten kilpailukykyyn, tuottavuuteen ja investointeihin ovat moniulotteiset. Jos siirtymää ajatellaan laajana rakenteellisena muutoksena, niin mullistaako se lopulta Suomen elinkeinoelämän? Minkälaisia epävarmuuksia vihreään siirtymään liittyy yrityksissä? Millaiset politiikkatoimet voivat mahdollistaa tarjolla olevan tuottavuusloikan?

Blogi: Tieto käyttöön!

 • Sairauspäivärahan 30, 60 ja 90 päivän tarkistuspisteet tehostivat kuntoutukseen osallistumista, mutta eivät lisänneet ansiotyöhön siirtymistä 

  Hanna Rinne Jenni Blomgren Mikko Laaksonen Riku Perhoniemi
  | 27.11.2023 | 13.06

  Vuonna 2012 sairauspäivärahajärjestelmään sisällytettiin tarkistuspisteitä, joiden tarkoituksena oli nopeuttaa pitkittyvän työkyvyttömyyden havaitsemista ja edistää työhön paluuta sairauden jälkeen. Tarkastelimme näiden lakimuutosten vaikutusta kuntoutukseen osallistumiseen, sairauspäivärahakauden pituuteen ja sairauspäivärahakausien jälkeisiin työmarkkinatiloihin.

 • Julkisen hallinnon strategia on näkemistä ja tekemistä

  Harri Jalonen Petri Uusikylä Petri Virtanen Urho Lintinen
  | 20.11.2023 | 11.06

  Parhaillaan käynnissä olevaan Julkisen hallinnon strategian (JHS) arviointiin on sisältynyt kymmeniä asiantuntijahaastatteluja hallinnon eri lohkoilta ja tasoilta. Pyrkimyksenämme on ymmärtää, miten monitasoisesta ja -muotoisesta julkishallinnon mosaiikista voidaan saada yhtenäinen ja tulevaisuussuuntautunut hahmotus. Onko tehtävä jo lähtökohtaisesti mahdoton?

 • Digitalisaatio helpottaa tavaroiden korjaamista monin tavoin

  Kati Berninger Meeri Helminen
  | 25.10.2023 | 13.30

  Digitalisoituminen on jo helpottanut pienten tavaroiden, kuten vaatteiden tai matkapuhelimien, korjauttamista. Palveluiden vertailu, löydettävyys ja saavutettavuus ovat parantuneet uusien verkkopalveluiden ja -alustojen myötä. Nyt kehitetään myös uutta teknologiaa ja palveluita, joiden avulla tuotteiden korjauspalveluiden tarjoaminen ja käyttö, vianmääritys sekä  omatoiminen korjaus helpottuvat.

Tutustu myös

Selvitys- ja tutkimussuunnitelma

Selvitys- ja tutkimussuunnitelma

Valtioneuvoston päätöksentekoa tukevan selvitys- ja tutkimussuunnitelman tavoitteena on varmistaa vahva ja horisontaalinen tietopohja yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi.

Selvitys- ja tutkimussuunnitelma

Uutiskirje

Uutiskirje

Uutiskirjeen tilaamalla pysyt ajan tasalla selvitys- ja tutkimustoiminnan tuoreimmista kuulumisista. Lähetä yhteystietosi – saat ajankohtaiset uutisemme sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje

Tieto käyttöön -viestintäopas

Tieto käyttöön -viestintäopas

Tieto on arvokkainta jaettuna. Käytännönläheisestä oppaasta saat vinkkejä tutkijoiden, virkakunnan ja päättäjien väliseen viestintään.

Viestintäopas

Tieto käyttöön Twitterissä