Hyppää sisältöön

Tutkijaryhmä: Ihmisoikeusindikaattoreita tarvitaan perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen seurantaan

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 3.10.2016 12.11
Tiedote 415/2016

Tampereen yliopiston tutkijaryhmä on laatinut suomalaiset ihmisoikeusindikaattorit, joiden tarkoituksena on helpottaa kokonaiskuvan hahmottamista perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisesta Suomessa. Indikaattorit olisivat tärkeä työkalu rakenteellisten ihmisoikeusongelmien tunnistamisessa.

Tutkijaryhmän mukaan ihmisoikeusindikaattorityön tulokset olisi otettava osaksi kaikkea lainvalmistelutyötä. Samalla perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointia lainvalmistelussa tulisi yleisesti vahvistaa.

Indikaattorien kehittämistä jatkettava

Tutkijaryhmä suosittaa, että ihmisoikeusindikaattorien kehittäminen sidotaan yhteen jonkin konkreettisen ja tärkeän ihmisoikeuskysymyksen kanssa. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen seurantajärjestelmän kehittäminen.
Lisäksi viranomaisrekisterejä ja virallista tilastointia olisi tutkijoiden mielestä kehitettävä, jotta ne soveltuvat paremmin haavoittuvien ihmisryhmien aseman seurantaan.

Tampereen yliopiston tutkimus on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2015 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Selvitys

Lisätietoja valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnasta tietokayttoon.fi

Lisätietoja: apulaisprofessori Pauli Rautiainen, Tampereen yliopisto, p. 040 770 7282, pauli.rautiainen(at)uta.fi