Hyppää sisältöön

Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet
Utredning: På nationell nivå måste uppföljningen av de internationella kontrollsystemen för mänskliga rättigheter effektiviseras

Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhetutrikesministeriet
Utgivningsdatum 28.2.2022 8.37
Pressmeddelande 127/2022

I en utredning som publicerades den 28 februari konstateras att uppföljningen av internationella konventioner om mänskliga rättigheter måste effektiviseras i Finland. Särskilt när det gäller effektiva europeiska kontrollsystem har långsamheten med det nationella genomförandet visat sig vara ett problem. En effektivisering förutsätter att statsrådet och riksdagen regelbundet behandlar de beslut och rekommendationer från internationella organ för kontroll av mänskliga rättigheter som gäller Finland.

Enligt forskargruppen vid Tammerfors universitet, som utredde det nationella genomförandet och uppföljningen av Europarådets åtta konventioner om mänskliga rättigheter, krävs både vid lagberedning och vid tillämpningen av lagarna en mer aktiv uppföljning av tolkningspraxisen hos organen för kontroll av mänskliga rättigheter.

Enligt utredningen måste kännedomen om Europarådets konventioner om mänskliga rättigheter och deras kontrollsystem förbättras. Den databank för konventionstillsynsorganens rekommendationer som för närvarande grundas betraktas i rapporten som en lösning för att förbättra kännedomen om ställningstagandena. I utredningen betonas ministeriernas ansvar och den roll som statsrådets nätverk för grundläggande rättigheter och mänskliga rättigheter har i genomförandet och samordningen av skyldigheter avseende mänskliga rättigheter.

Enligt utredningen måste effekterna av människorättskonventionerna undersökas regelbundet. Forskningen måste inriktas på teman som aktualiseras i lösningar och rekommendationer från både nationella människorättsövervakare och internationella organ för konventionstillsyn. Stora samhälleliga problem har ett nära samband med internationella avtalsförpliktelser.

Publikationen har tagits fram som en del av verkställandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan 2021.

Ytterligare information: Jukka Viljanen, professor i offentlig rätt, Tammerfors universitet, tfn 040 190 1268, [email protected]

Inom statsrådets gemensamma utrednings- och forskningsverksamhet (VN TEAS) tar man fram information till stöd för beslutsfattandet, den kunskapsbaserade ledningen och verksamheten. Utrednings- och forskningsverksamheten styrs av en utrednings- och forskningsplan som statsrådet årligen fastställer. De som producerar informationen ansvarar för innehållet i rapporterna i publikationsserien för utrednings- och forskningsverksamheten. Innehållet återspeglar inte nödvändigtvis statsrådets ståndpunkt.