Hyppää sisältöön

Statsrådet reviderade förordningen om forsknings- och innovationsrådet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 5.10.2023 13.43
Pressmeddelande

Statsrådet utfärdade en förordning om forsknings- och innovationsrådet den 5 oktober 2023. Den nya förordningen innebär att forsknings- och innovationsrådets uppgiftsområde utvidgas, rådets sammansättning förnyas och beredningsresurserna stärks. Riktlinjerna för reformen av forsknings- och innovationsrådet fastställdes i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering och i slutrapporten av den parlamentariska FoUI-arbetsgruppen 2022.

Rådets nya uppgifter är att lägga fram initiativ till nationella strategiska val som gäller forsknings- och utvecklingsverksamhet, främja Finlandsbilden inom det forsknings- och innovationspolitiska området, utarbeta förslag om fördelningen av forsknings- och utvecklingsfinansieringen samt samordna och följa verkställigheten av lagen om statlig finansiering av forsknings- och utvecklingsverksamhet åren 2024–2030 och beredningen och genomförandet av den fleråriga planen för användning av FoU-finansiering.

Statsministern ska också i fortsättningen vara ordförande för forsknings- och innovationsrådet. Sammansättningen förnyas emellertid så att även finansministern är ledamot av rådet. Övriga ministerledamöter är forsknings- och kulturministern, näringsministern och en till tre andra ministrar som utnämns av statsrådet. Dessutom har rådet sex till sju andra ledamöter som utnämns av statsrådet. Rådet har i fortsättningen tre vice ordförande: en minister, en företrädare för näringslivet och en företrädare för forskarsamhället. Beredningsresurserna stärks genom att det vid rådet tillsätts ett sekretariat med sekreterare som har uppdraget som huvudsyssla. Sekretariatet leds av en generalsekreterare vid statsrådets kansli.

Reformen av forsknings- och innovationsrådet syftar till en förbättring av ledningen och samordningen av den nationella forsknings- och innovationspolitiken, en starkare verkningsfullhet och ett starkare förvaltningsövergripande perspektiv. Reformen stärker forsknings- och innovationsrådets ställning och resurser och skapar förutsättningar att svara på behoven av övergripande ledning och utveckling av forsknings- och innovationspolitiken.

Förordningsutkastet var ute på remiss mellan den 22 augusti och den 12 september 2023. Reformen fick brett stöd under remissbehandlingen.

Forsknings- och innovationsrådet är ett rådgivande organ inom statsförvaltningen. Rådet består av medlemmar av statsrådet och utomstående sakkunniga och har till syfte att utveckla en forsknings- och innovationspolitik som stöder välfärd och bildning samt ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar tillväxt och konkurrenskraft.

Avsikten är att statsrådet ska tillsätta forsknings- och innovationsrådet under hösten.

Ytterligare information: Henrik Vuornos, statsministerns specialmedarbetare, tfn 050 408 4422, och Antti Pelkonen, vetenskaplig expert, tfn 0295 160 533, statsrådets kansli, [email protected]