Hyppää sisältöön

Ennakointifoorumi etsii Bengt Holmströmin johdolla ratkaisuja työn murrokseen

Julkaisuajankohta 12.9.2017 10.38
Tiedote 396/2017

Kansallinen FinnSight-ennakointifoorumi kokoaa tiistaina 19.9. eri alojen eturivin asiantuntijat ja vaikuttajat Helsingin Paasitorniin pohtimaan keinoja, joilla Suomi ja suomalainen työ menestyy myös tulevaisuudessa. Foorumin avaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Tilaisuuden pääpuhujana on MIT:n professori, Nobel-voittaja Bengt Holmström.

Työn murroksella tarkoitetaan syvää ja yli sukupolvien jatkuvaa teknologista, taloudellista ja yhteiskunnallista muutosta. Sen ytimessä ovat automaatio, robotit, tekoäly, luova tuho sekä jakamis- ja alustatalouden kehitys. Murroksen seuraukset ovat laajoja, ja ne haastavat koko perinteisen hyvinvointiyhteiskunnan. Kipeimmillään se saattaa merkitä talouskasvun ja työn keskinäisen suhteen irtautumista. Toisaalta teknologisen kehityksen odotetaan tukevan talouskasvua.

FinnSightissa ratkaisuja työn muutokseen pohtii joukko tulevaisuuden työn, toimeentulon ja liiketoiminnan asiantuntijoita ja päättäjiä. Työn murrokseen tartutaan ennakoivalla ja konkreettisella otteella.

Foorumin pääpuhuja on nobelisti, Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) taloustieteen professori Bengt Holmström. Mukana keskustelemassa ovat Sanoman hallituksen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä, Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, Kelan yhteiskuntasuhteiden johtaja Olli Kangas, Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Paula Laine, valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri Paula Lehtomäki sekä Etlan ja Aalto-yliopiston professori Timo Seppälä.

Keskustelijoiden alustukset herättävät kysymään, miten vastaamme työn murroksen haasteisiin ja minkälaisen tulevaisuuden Suomelle haluamme? Miten hyvinvointiyhteiskunta järjestetään, jos kasvava osa ihmisistä jää perinteisen työelämän ulkopuolelle talouskasvusta huolimatta? Miten ihminen kiinnittyy yhteiskuntaan, jos ei työn kautta? Miten helpotetaan uuden toiminnan käynnistämistä yrityksissä tai uuden työn ja tekemisen löytymistä yksilöille?

FinnSight tukee hallituksen tulevaisuusselontekoa

Vaikka työn murroksen vaikutukset saattavat olla valtavia, muutokset eivät tapahdu niin nopeasti, ettei niihin voisi vaikuttaa. FinnSight on osa työn murrokseen keskittyvän hallituksen tulevaisuusselonteon valmistelua. Selonteko auttaa varautumaan työn murroksen muutoskulkuihin ja etsii ratkaisuvaihtoehtoja.

Tulevaisuusselonteon ensimmäinen osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta annettiin eduskunnalle kesäkuussa. 1. osassa esitettiin muutoskulkuja työn tulevaisuudesta ja nostettiin esiin muutoksesta kumpuavia yhteiskuntapoliittisia kysymyksiä. Vuonna 2018 eduskunnalle annettava selonteon toinen osa pureutuu syvemmälle työn murroksen politiikkakysymyksiin, päätöksentekotarpeisiin ja ratkaisuvaihtoehtoihin.

FinnSight 2017 -ennakointifoorumi järjestetään Paasitornissa (Paasivuorenkatu 5 A, 00530 Helsinki) kello 11.00–16.30. Osaa tapahtumasta on mahdollista seurata myös verkossa ja Twitterissä tunnisteella #FinnSight . Lisätiedot puhujista, ohjelmasta ja linkki verkkolähetykseen löytyvät tapahtuman kotisivulta

Tapahtuman järjestävät valtioneuvoston kanslia, Suomen Akatemia, Opetushallitus, opetus- ja kulttuuriministeriö, Sitra, Tekes, työ- ja elinkeinoministeriö sekä kansallinen ennakointiverkosto. 

Lisätietoja: projektisuunnittelija Jenni Lahtinen, valtioneuvoston kanslia, [email protected], 050 303 2743.