Hyppää sisältöön

Joulukuun kansalaispulssi: Lähes puolet nuorista kokee stressiä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 16.12.2022 10.58
Tiedote

Valtioneuvoston teettämän Kansalaispulssi-kyselyn joulukuun kierroksella nuorten kokema stressi on kohonnut ylimmilleen. 15–29-vuotiaista 49 prosenttia kertoo kokevansa melko tai erittäin paljon stressiä. Paljon stressiä kokevien nuorten osuus on noin kaksinkertaistunut alkusyksyyn 2020 verrattuna.

Kaikista vastaajista 28 prosenttia kokee melko tai erittäin paljon stressiä.

”Nuorten hyvinvointi on ollut merkittävä huolenaihe läpi korona-ajan, ja Kansalaispulssin tulosten perusteella tuo huoli on yhä valitettavan ajankohtainen. 15–29-vuotiaiden ikäryhmässä paljon stressiä kokevien osuus on kasvanut trendinomaisesti jo yli kahden vuoden ajan. Aiempien analyysien pohjalta tiedämme myös, että naiset kokevat stressiä miehiä selvästi enemmän, eli nuoret naiset kokevat kaikista eniten stressiä”, sanoo erityisasiantuntija Juho Jyrkiäinen valtioneuvoston kansliasta.

Suomen taloustilanne ja sähkön hinta edelleen suurimpia huolenaiheita

Kyselystä kävi ilmi, että Suomen taloustilanne ja sähkön sekä muiden energiamuotojen hintojen muutokset ovat edelleen suurimpia huolenaiheita. Suomen taloustilanteesta on melko tai erittäin paljon huolissaan 60 prosenttia ja energian hinnasta 56 prosenttia. Energian hinnasta huolehtivat etenkin pienituloiset (65%).

Yhä useampi, 55 prosenttia vastanneista, on muuttanut kulutustottumuksiaan. Vastaajat ovat muuttaneet kulutustottumuksiaan etenkin ruoka- ja päivittäistavaraostoksissaan. Lähes 90 prosenttia on tehnyt energiansäästötoimia. Yhä useampi on vähentänyt sähkölaitteiden käyttöä kotona sekä alentanut kodin ja varastotilojen lämpötiloja.

Kansalaisten tuki Venäjälle asetettuja pakotteita kohtaan on voimistunut ja yhä useampi suomalainen kannattaa Ukrainan pakolaisten vastaanottamista. Pakotteita kannattaa lähes yhdeksän kymmenestä (87%) ja ukrainalaispakolaisten vastaanottamista lähes kahdeksan kymmenestä (77%).

Luottamus poliittisiin puolueisiin on vähentynyt viime kyselykierroksesta ollen nyt 34 prosenttia. Luottamus yhteiskunnallisiin instituutioihin laski syksyllä ja on nyt pysynyt vastaavalla tasolla. Koulutusjärjestelmään luottaa 79 prosenttia, terveydenhuoltojärjestelmään 71 prosenttia ja hallitukseen 61 prosenttia vastanneista. Luottamus puolustusvoimiin ja poliisiin on pysytellyt korkealla tasolla.

Kansalaispulssi-kyselyn 41. kierros on tehty 7.-12.12.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Juho Jyrkiäinen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 181