Hyppää sisältöön

Översikt av effekterna av offentlig finansiering av privat FoU-verksamhet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 1.12.2016 11.38 | Publicerad på svenska 1.12.2016 kl. 11.42
Pressmeddelande 521/2016

En rapport som har publicerats torsdagen den 1 december ger den första heltäckande översikten av sådana iakttagelser om Finland i internationell mikroekonometrisk forskningslitteratur som gäller effekterna av offentlig finansiering av privat forsknings- och utvecklingsverksamhet (FoU). I litteraturen är den allmänna åsikten om stöden snarare positiv än negativ. På grund av de varierande resultaten och bristen på information behövs det ändå mer högklassig forskning. Detta skulle bättre än tidigare stödja planeringen av politiska åtgärder och beslutsfattandet.

Helhetsbilden av de offentliga innovationsstöden i forskningslitteraturen är snarare positiv än negativ, men centrala faktorer som motiverar politiken och aspekter som är centrala i praktiken förbises ofta. Så här sammanfattar forskargruppen vid Etlatieto Oy det huvudsakliga resultatet i en rapport som genomfördes som en del av statsrådets utrednings- och forskningsplan 2016.

Forskarna samlade iakttagelser i internationell mikroekonometrisk litteratur som gäller effekterna av offentlig finansiering av privat FoU-verksamhet. Största delen av de i sig förtjänstfulla undersökningarna tar inte ställning till hur väl innovationspolitikens allmänna mål har lyckats, såsom att lindra bristen på finansiering, och de behandlar inte heller frågor som är centrala för politiska beslutsfattare, såsom den rätta nivån på stöden.

Fortsatta studier inom området borde lägga tyngdpunkten på offentliga interventioners förmåga att ta itu med exempelvis följande frågor som motiverar förekomsten av dem: Hur mycket externa effekter finns det, och motiverar de i tillräcklig utsträckning den bedrivna politiken? Hur skulle man kunna dirigera politiken så att den mer specifikt riktar sig enbart mot privatekonomiskt olönsam men samhälleligt attraktiv verksamhet?

De ekonomiskvetenskapliga argumenten för FoU-stöd är i sig starka; av utmaningarna i den mikroekonometriska utvärderingslitteraturen ska man inte dra den felaktiga slutsatsen att det inte skulle vara någon nytta med den utövade politiken eller att man inte alls ska bedriva den. Utmaningarna och informationsbristen i den genomgångna forskningslitteraturen innebär att det är skäl att fortsätta på den här forskningslinjen. Det behövs mer högklassigt mikroekonometriskt bevismaterial som stöd för beslutsfattandet.

Vid planeringen av kommande politiska åtgärder borde man vara förutseende och beakta möjligheterna till en tillförlitlig bedömning av effekterna. Det skulle vara på sin plats att de ministerier som ansvarar för offentliga företagsstöd tillsammans med finansieringsorganisationerna och forskarna skulle göra en fortsatt bedömning av nya materialbehov och av möjligheterna att inkludera sådana egenskaper i företagsstödssystemet som skulle främja en tillförlitlig bedömning av effekterna av åtgärderna.

Projektet för en översikt av effekterna av FoU-verksamheten och finansieringen av den är ett led i verkställandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan 2016. För genomförandet av projektet ansvarade Etlatieto Oy. Projektet leddes av verkställande direktören Petri Rouvinen (fil. dr). De övriga medlemmarna i forskargruppen var forskarna Ilkka Ylhäinen (ekon. dr) och Tero Kuusi (fil. dr). 

Rapporten En översikt av effekterna av den offentliga finansieringen på den privata FoU-verksamheten (på finska)

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet: tietokayttoon.fi/sv

Ytterligare information:

Petri Rouvinen, verkställande direktör, projektledare vid Etlatieto Oy, [email protected], tfn 050 367 3474

Kai Husso, huvudplanerare, ordförande för projektets styrgrupp, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 063 683, [email protected]