Hyppää sisältöön

Kokeiluhaku aukeaa: hyvinvointia tekoälyllä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 9.5.2018 12.56
Tiedote 242/2018

Suomi haluaa vahvistaa asemaansa tekoälyn edelläkävijänä. Valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -kärkihanke ja Motiva Oy etsivät pienkokeiluja, joissa tekoälyn avulla ratkotaan hyvinvointiin liittyviä haasteita. Kokeiluhaun teemat ovat Arki hallintaan, Enemmän yhteisöllisyyttä sekä Ympäristö ja me.

Kokeiluhaun teemat avaavat mahdollisuuksia monenlaisille tekoälypohjaisille ratkaisuille. Konkreettisia haasteita, joihin kokeiluilla voidaan hakea ratkaisuja ovat mm: Miten samoista asioista kiinnostuneet ihmiset löytäisivät paremmin toisensa? Miten pystymme tekemään ympäristön kannalta kestävämpiä ja arvojamme vastaavia päätöksiä? Miten löydetään oikea palvelu kuhunkin tarpeeseen?

Kokeiluhaun teemat muotoiltiin 19.4.–2.5. avoinna olleen haastehaun ehdotusten perusteella. Haastehaussa etsittiin konkreettisia haasteita, joissa tekoäly voisi olla lisäämässä hyvinvointia. ”Ehdotuksia tuli 33 kappaletta ja aiheita oli laidasta laitaan. Mikään ehdotuksista ei päätynyt haun teemaksi suoraan, vaan useissa ehdotuksissa esiin nousseita teemoja yhdisteltiin suuremmiksi kokonaisuuksiksi”, kommentoi projektipäällikkö Virve Hokkanen valtioneuvoston kansliasta.

Kokeiluhaussa etsitään pienkokeiluja, jotka voidaan toteuttaa 500–5 000 eurolla. Oman kokeiluehdotuksensa voi jättää niin järjestö, yritys, julkisen sektorin toimija kuin yksityishenkilökin. ”Toivomme, että saamme paljon kokeiluehdotuksia. Olisi upeaa, että pienkokeilujen kautta saisimme tekoälykeskusteluun mukaan myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät vielä ole siihen osallistuneet. Toivottavasti ehdotuksissa tulisi uusia ja yllättäviäkin avauksia”, kommentoi johtava asiantuntija Lea Gynther Motiva Oy:sta.

Tekoäly on nyt paljon esillä. ”Viime aikoina paljon keskustelua on herättänyt tekoälyn ja teknologian suhde sivistykseen ja humanismiin. Myös nyt käynnistyvä kokeiluhaku osallistuu tähän keskusteluun omalta osaltaan. Haun teemojen kautta tulee hyvin esiin se, että tekoälyn tulee palvella hyvinvointia, ei toisin päin. Tekoäly on yksi työkalu, jolla voidaan rakentaa kestävää yhteiskuntaa”, sanoo erityisasiantuntija Johanna Kotipelto valtioneuvoston kansliasta.

Kokeiluhaku päättyy 3.6.2018.

Lisätietoa hausta: www.kokeilunpaikka.fi/fi/tekoalyhaku

Lisätietoja: projektipäällikkö Virve Hokkanen, valtioneuvoston kanslia, 0295 160 490, [email protected], erityisasiantuntija Johanna Kotipelto, valtioneuvoston kanslia, 0295 160 206, [email protected] ja johtava asiantuntija Lea Gynther, Motiva Oy, 09 612 250 44, [email protected]