Datatalouden vaikuttavuus
Toteuttajat
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA, Tieke, Demos Helsinki
Rahoitussumma
249 798 €
Hankkeen perustiedot
Kesto: 3/2023–12/2024
Datan hyödyntäminen tarjoaa arvonluonti- ja tuottavuuskasvumahdollisuuksia yhteiskunnan kaikilla sektoreilla. Uusia dataperusteisia yrityksiä ja tuotteita, (liike)toimintamalleja, arvoketjuja ja julkisia palveluita syntyy, mutta niiden kontribuutiosta sektori- ja koko talouden tasolla tiedetään varsin vähän.
Digitaalinen data poikkeaa käytössä kuluvista perinteisistä hyödykkeistä ja tuotannontekijöistä. Se on kulumaton, samaa dataa voi käyttää usea taho samanaikaisesti ja sitä voi yhdistellä muuhun dataan luoden lukemattomia käyttömahdollisuuksia. Dataa voi ainakin periaatteessa säilyttää heikentämättä sen laatua. Systemaattista tietoa datan hyödyntämisestä ei kerätä. Näiden tekijöiden vuoksi datan ja datatalouden arvon määrittäminen on vaikeaa eikä tällä hetkellä saatavilla ole kattavaa kuvaa datatalouden koosta, sen synnyttämästä arvonlisäyksestä ja yhteydestä taloudelliseen kasvuun.
Datatalouden mittaamisen kehittämistyön tuloksena on tuotettu joitakin verrattain karkeita kansainväliseen vertailuun sopivia mittareita kuten EU:n DESI-indeksi. Tarkempi datatalouden arvonluonnin ja vaikuttavuuden arvioiminen eri sektoreilla ja koko kansantalouden tasolla vaatii euromääräisen mittaamisen ja mittareiden kehittämistä.
Tässä hankkeessa kehitettiin Suomen kontekstiin sopiva, ja mahdollisesti myös muissa maissa sovellettavissa oleva, datatalouden euromääräinen mittauskehikko. Hanke arvioi myös datatalouden valmiuksia Suomessa.
Hankkeessa tuotettua tietoa tarvitaan lisäämään ymmärrystä ja mahdollisuuksia arvioida datataloudessa tapahtuvaa kestävää arvonluontia ja datatalouden vaikuttavuutta. Tietoa tarvitaan erityisesti päätöksenteon tueksi digitalisaatioon ja datatalouden kehittämiseen kohdennettujen julkisten investointien tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden arvioimisessa. Datatalouden kehityksen vauhdittaminen arvonlisäystä ja hyvinvointia synnyttäen edellyttää myös parempaa ymmärrystä datatalouden arvonluonnin mekanismeista, viimeaikaisesta kehityksestä sekä erilaisten julkisin varoin toteutettujen kehittämis- ja tukitoimien vaikuttavuudesta.
Hankkeen tärkeimpänä tavoitteena oli luoda datatalouden määrällisen mittaamisen kehikko ja määritellä mittauskehikon hyödyntämiseen tarvittava tietopohja, joita voidaan soveltaa jatkossa Suomen datatalouden euromääräiseen arvonluonnin ja vaikuttavuuden arviointiin. Tavoitteena oli myös lisätä osaamista Suomessa tutkimuksen aihepiiristä sekä palvella kansainvälistä datatalouden mittaamisen kehitystyötä.
Tuotetun tiedon hyödyntäminen
Hanke tuotti uutta tietoa uusin menetelmin datatalouden nykyisestä tilasta Suomessa sekä sen mittaamisesta ja vaikuttavuuden arvioinnissa.
Uutta tietopohjaa tarvitaan politiikkatoimien suunnitteluun ja vaikuttavuuden arviointiin kansallisesti, EU:ssa ja kansainvälisellä tasolla. Hankkeen tulokset tukevat Suomen kansallisen digitaalisen kompassin (Valtioneuvosto 2022) tavoitteiden ja hankkeiden etenemisen seurantaa sekä Suomen digitaalisen kompassin päivitystä. Datatalous on yksi Suomen digikompassin keskeisistä osista, jonka vaikutuksista ja mittaamisesta tarvitaan tietoa. Hankkeen tulokset auttavat tunnistamaan yhtymäkohtia hallinnonalojen työssä sekä uusia tarpeita sidosryhmäyhteistyöhön.
Tietoa on hyödynnetty ja hyödynnetään vaikuttamisessa Euroopan komission ohjelmaan ja aloitteisiin komission kaudella 2024–2029. EU:n digitaalisen vuosikymmenen politiikkaohjelman tavoitteita päivitetään vuonna 2026, jolloin hankkeen tuloksia hyödynnetään. EU-tasolla ja myös kv-tasolla on tarvetta tutkittuun tietoon ja mittareihin datatalouden roolista ja vaikuttavuudesta.
Kokoukset ja tapaamiset:
- Raportti ja tulokset esiteltiin webinaarissa 18.12.2024, tilaisuuteen ilmoittautuneita oli noin 140.
- Useita tapaamisia 2024 ja 2025 liittyen komission tulevien vuosien ohjelmaan ja aloitteisiin vaikuttamiseen sekä myös jatkossa.
- EU:n digitaalisen vuosikymmenen politiikkaohjelman toteuttamiseen kytkeytyvien Digitaalisen vuosikymmenen lautakunnan, mittaamisen keskittyvän alaryhmän sekä Digitaalisen vuosikymmenen komitean kokoukset
- EU:n digitaalisen vuosikymmenen politiikkaohjelman uudelleentarkasteluun liittyvät neuvottelut vuosina 2025 ja 2026
Hankkeen julkaisut:
- Raportti: Datatalouden mittaaminen ja vaikuttavuuden arviointi (18.12.2024)
- Tiedote: Uusi tutkimus korostaa Suomen datatalouden kasvumahdollisuuksia ja kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä (18.12.2024)
Ota yhteyttä:
Tutkimusjohtaja Heli Koski, elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA, p. 050 466 3214, etunimi.sukunimi(at)etla.fi