Hyppää sisältöön

Tutkimuksen julkistamistilaisuus 19. kesäkuuta:
Korkea-asteen opiskelijavalinnan uudistus lukion ja lukiolaisten silmin

Julkaisuajankohta 15.6.2023 10.36
Uutinen

Vuonna 2018 julkistetun korkea-asteen opiskelijavalintauudistuksen ytimessä oli siirtyminen malliin, jossa enemmistö opiskelijoista hyväksytään ylioppilastutkintotodistuksen perusteella eli todistusvalinnalla ja loput pääsykokeella. Taustalla oli pyrkimys nopeuttaa nuorten siirtymistä lukiosta kolmannen asteen koulutukseen ja vahvistaa ylioppilastutkinnon asemaa yleissivistävän koulutuksen päätepisteenä.

Helsingin yliopiston tutkimuksen tulokset piirtävät rikkaan kuvan tämän päivän lukiolaisista ja opiskelijavalintauudistuksen vaikutuksista heidän opintoihinsa, jatko-opintosuunnitelmiin ja hyvinvointiin.

Tutkimus pohjautuu laajaan, syksyllä 2022 kerättyyn opiskelijoille, opettajille, rehtoreille ja opinto-ohjaajille suunnattuun kyselyaineistoon, viidessä lukiossa toteutettuihin opiskelijoiden ja opettajien fokusryhmähaastatteluihin sekä rekisteriaineistoihin lukiolaisten kurssisuorituksista ja ylioppilaiden koesuorituksista.

Tervetuloa seuraamaan tutkimusten tulosten julkistamistilaisuutta maanantaina 19.6. klo 14–15. (osoite: Siltavuorenpenger 3, Minerva K113, Helsingin yliopisto).

Ohjelma:

14.00 Avaussanat, professori Risto Hotulainen

14.05 Opetus- ja kulttuuriministeriön tervehdys, toiminnan ohjauksen ryhmän päällikkö Ville Heinonen

14.15 Loppuraportin tulosten esittely

  • Johdatus aiheeseen, erityisasiantuntija Sirkku Kupiainen
  • Muutoksia ylioppilaiden koevalinnoissa 2016–2022, väitöskirjatutkija Laura Heiskala
  • Uudistuksen näkyminen lukiossa, erityisasiantuntija Sirkku Kupiainen ja tutkijatohtori Irene Rämä

14.45 Keskustelua, aikaa yleisökysymyksille

15.00 Kahvitarjoilu

Ilmoittaudu mukaan osoitteessa: https://educationhelsinki.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_3JHmxi69TpM7XH8  

Julkistamistilaisuutta voi seurata myös verkossa: https://helsinki.zoom.us/j/62420865385?pwd=d3Q0QmJuTUs2NE1FYkI5ZG9wd0FoQT09

Lisätietoa tutkimuksesta: Opiskelijavalinnan uudistus lukion ja lukiolaisten silmin (UUSVALU) | Tieto käyttöön (tietokayttoon.fi)