Hyppää sisältöön

Miten lihavuudesta voisi puhua rakentavasti?

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta
Julkaisuajankohta 18.1.2023 10.45
Uutinen

Suuri osa suomalaisista aikuisista on vähintään lievästi ylipainoisia ja noin neljännes selvästi lihavia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että lihaville ihmisille täytyisi hokea näitä tilastoja aina kun tilanne sallii tai ottaa paino esille lääkärin vastaanotolla, oli käynnin syy mikä tahansa. Milloin painosta on tärkeää puhua ja miten se tehdään järkevästi? Toimittaja Matti Keräsen haastateltavana on Sydänliiton kehittämispäällikkö Terhi Koivumäki.

Kohti eettisempää ja vastuullisempaa painopuhetta ja käytäntöjä -hankkeessa on selvitetty lihavuuteen liittyvän stigman muotoja ja ilmenemistä sekä keinoja lihavuuteen liittyvän syrjinnän vähentämiseksi. Tavoitteena on ollut löytää mahdollisimman kattavia ja vaikuttavia tapoja lihavuuden stigman lieventämiseen ja vastuullisen ja eettisen painopuheen sekä painokasvatuksen edistämiseen.

Kuuntele podcast-jakso

Jakson tekstiversio

Lihavuuden stigman vähentäminen edellyttää eettisempää ja vastuullisempaa painopuhetta ja -käytäntöjä

Lihavuuden stigman vaikutukset, erityisesti painoon liittyvä syrjintä näkyvät kaikilla keskeisillä elämän alueilla yhteiskunnassamme, kuten terveydenhuollossa, työelämässä ja mediassa.

Jotta etenemme kohti eettistä ja vastuullista painopuhetta ja -käytäntöjä sekä vähennämme lihavuuden stigmasta johtuvia seurauksia:

  • lisätään tietoa ja ymmärrystä lihavuuden stigmasta koulutuksen, tutkimuksen ja arvotyöskentelyn keinoin
  • lisätään yhdenvertaisuuslakiin kielto syrjinnästä koon tai painon perusteella
  • kehitetään lihavuuteen liittyvää viestintää

Lue aiheesta lisää 17. tammikuuta julkaistusta Policy Brief -katsauksesta.

Hyvät päätökset perustuvat tutkittuun tietoon. Hyvä kysymys on podcast, joka tuo yhteen tiedon tuottajat ja hyödyntäjät, tutkijat ja päättäjät. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja iTunesissa, mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvä kysymys”. Twitteristä meidät löytää aihetunnisteella #tietokäyttöön.