Hyppää sisältöön

Sosiaaliturvajärjestelmän toimivuus nuorten erilaisissa ja muuttuvissa elämäntilanteissa

Julkaisuajankohta 26.9.2022 14.39
Uutinen

Tervetuloa yhteiskehittämään tutkimusteemaa, jossa tarkoituksena on selvittää, miten sosiaaliturvan kokonaisuus tukee eri tilanteissa olevien nuorten pärjäävyyttä ja siirtymistä lapsuudesta aikuisuuteen. Tilaisuus järjestetään etätilaisuutena MS Teamsissa tiistaina 4. lokakuuta klo 9–10.30.

Selvityksessä on tavoitteena luoda kokonaiskatsaus nuorten etuuksien ja tukien käytöstä Suomessa sekä hakea ehdotuksia, millaisia rakenteellisia uudistuksia tarvittaisiin, jotta sosiaaliturvajärjestelmä tukisi nuoria tarkoituksenmukaisesti ja vaikuttavasti. Tilaisuudessa keskustellaan aiheeseen liittyvästä tutkimustarpeesta sekä mahdollisuuksista ja keinoista toteuttaa aiheesta uutta tutkimustietoa päätöksenteon tueksi.

Tilaisuuden ohjelma:

klo 9:00 Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta, Risto Alatarvas, valtioneuvoston kanslia

klo 9:10 Nuoret ja sosiaaliturvauudistus, Milja Tiainen, sosiaali- ja terveysministeriö

klo 9.25 Keskustelu tietotarpeesta, tutkimusasetelmasta, saatavilla olevasta aineistosta, rajauksista (mm. ikä- ja aikarajaus) ja painopisteistä

klo 10:20 Yhteenveto ja jatkotoimenpiteet

Ilmoittautuminen tilaisuuteen 3.10.2022 mennessä osoitteessa: https://link.webropolsurveys.com/EP/91BC405C0509A407.    
Voit myös välittää kutsua vapaasti eteenpäin aiheesta kiinnostuneille kollegoillesi. Kokouslinkki lähetetään tilaisuuteen ilmoittautuneille.

Taustaa

Nuorten hyvinvointi, osallisuus ja toimeentulo mainitaan pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa useassa kohdassa. Yksi hallitusohjelman keskeisistä toimenpiteistä on sosiaaliturvan rakenteellinen ja toiminnallinen uudistaminen, jonka on määrä jatkua myös tulevalla hallituskaudella. Sosiaaliturvauudistuksen tavoitteeksi on asetettu ihmisen näkökulmasta nykyistä selkeämpi ja toimivampi järjestelmä, joka mahdollistaa työnteon ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen muuttuvissa elämäntilanteissa. Parlamentaarisen komitean valmistelemassa sosiaaliturvauudistuksessa kehitetään myös nuorten sosiaaliturvaa.

Nuorten hyvinvointia, toimeentuloa ja syrjäytymistä on tutkittu runsaasti. Tietoa on saatavilla esimerkiksi köyhyys- ja syrjäytymisriskissä olevien nuorten määrästä, keskeisistä palvelupoluista sekä eri taustatekijöiden yhteyksistä nuorten asemaan. Rajatummin sosiaaliturvaan ja eri etuuksien ja tukien käyttöön liittyvissä aiemmissa tutkimuksissa ja selvityksissä on tarkasteltu muun muassa koulutukseen hakuvelvoitteen tarkoituksenmukaisuutta nuorten työttömyysturvan ehtona, selvitetty nuorten pääsyä ammatilliseen kuntoutukseen, haettu syitä alle 25-vuotiaiden pitkittyneen toimeentulotuen saannille, tutkittu toimeentulotuen perusosan Kela-siirtoa nuorten näkökulmasta, vertailtu koulutuksen ja työn ulkopuolella olevien nuorten tukijärjestelmiä eri maissa sekä pohdittu nuorille suunnatun osallistumistulon mahdollisuuksia. Myös nuorten ja nuorten kanssa työskentelevien kokemuksia ja näkemyksiä on selvitetty.

Kokonaiskuva Suomessa asuvien nuorten etuuskäytöstä sekä suomalaisen toimeentuloturvajärjestelmän toimivuudesta ja ongelmakohdista on aiemmasta tutkimuksesta huolimatta osin hajanainen ja kaipaa päivittämistä. Yhteiskehittämistilaisuudessa toivotaan näkemyksiä muun muassa siitä, mitkä ovat erityisiä katvealueita tai päivittämisen tarpeessa olevia osa-alueita nuorten toimeentuloturvan ja etuus-/palvelujärjestelmän käytön tiimoilta. Sosiaaliturvakomitean työssä on esiin noussut esimerkiksi se, miten vanhempien elatusvelvollisuus näyttäytyy suhteessa sosiaaliturvaan lapsen täysi-ikäistyessä. Myös nuorten pitkäaikainen toimeentulotuen käyttö on usein julkisessa keskustelussa esiin nouseva kysymys, joka kaipaisi lähempää tarkastelua.