Venäjän laaja-alainen vaikuttaminen Suomeen 2000-luvulla
Toteuttajat
Ulkopoliittinen instituutti, Helsingin yliopisto, Tampereen yliopisto
Rahoitussumma
319 977 €
Hankkeen perustiedot
Kesto: 1/2025–12/2025
Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan vuoden 2022 helmikuussa ravisteli suomalaisen turvallisuuspolitiikan perusteita ja yhteiskuntaa laajasti. Osana turvallisuuspoliittisen linjan muutosta Suomessa on käyty vilkasta keskustelua lähihistoriasta ja erityisesti maan Venäjä-suhteesta. Keskusteluun liittyy kysymys siitä, onko Suomessa riittävällä tavalla tunnistettu Venäjän laaja-alaisen vaikuttamisen kaikki muodot kylmän sodan jälkeen. Myös pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa (2023) tunnistettiin tarve vahvistaa kansallista turvallisuutta ja yhteiskunnan kriisinkestävyyttä ja osana tätä päämäärää tarkastella Venäjän laaja-alaista vaikuttamista Suomessa pidemmällä aikavälillä.
Tämä tutkimushanke vastaa edellä mainittuun tietotarpeeseen. Hankkeessa tarkastellaan Venäjän 2000-luvulla Suomeen kohdistaman laaja-alaisen vaikuttamisen (full-spectrum interference) erilaisia muotoja ja sen monialaisia vaikutuksia mahdollisimman objektiivisesti. Tutkimuksen tavoitteena on tarjota kokonaisanalyysi Venäjän vaikuttamisesta – sen päämääristä, väylistä ja keinoista – ja pohtia kriittisesti tämän toiminnan vaikuttavuutta suomalaisessa kontekstissa sekä yleisesti että erityisesti valikoitujen tapaustutkimusten kautta. Nämä tapaustutkimukset pitävät sisällään sekä koersiivisia, Venäjän harjoittamaan painostukseen perustuneita, että Venäjän pehmeämpään vaikuttamiseen perustuvia tapauksia.
Tutkimushankkeen avulla tuotetut arviot Venäjän laaja-alaisen vaikuttamisen tavoista ja tuloksellisuudesta ovat ankkuroitu syvälliseen ja pitkäaikaiseen toimijoiden ja kontekstin tuntemukseen, ja ne perustuvat huolella toteutettuun, laadukkaaseen tutkimukseen. Tutkimusprojekti vastaa hakuilmoituksessa kuvattuun tietotarpeeseen seuraavien keskeisten tutkimuskysymysten kautta:
- Mitkä ovat olleet Venäjän Suomeen kohdistaman laaja-alaisen vaikuttamisen keskeiset päämäärät ja toimintatavat (ml. väylät, keinot ja toimijat) 2000-luvulla? Miten Venäjän vaikuttamistoiminnan päämäärät ja toimintatavat ovat muuttuneet kylmän sodan ajasta ja toisaalta 2000-luvun kuluessa? Miten Venäjän vaikuttaminen Suomessa eroaa sen laaja-alaisesta vaikuttamisesta muissa maissa?
- Miten tuloksellista Venäjän laaja-alainen vaikuttaminen Suomessa on ollut, ja miten tämän toiminnan tuloksellisuutta voidaan arvioida? Onko Suomessa tunnistettu Venäjän vaikuttamispyrkimykset ja niiden päämäärät riittävällä tavalla? Onko Suomen torjunta- ja suojautumistoimet olleet tehokkaita?
- Mitä voimme oppia Venäjän Suomessa toteuttamista vaikuttamisoperaatioista ja Suomen tavasta torjua niitä tai vastata niihin? Millaisia jatkuvuuksia ja muutoksia Suomen suhtautumisessa Venäjään ja Venäjän laaja-alaiseen vaikuttamiseen on havaittavissa? Millä tavoin Venäjän laaja-alainen vaikuttaminen saattaa kehittyä tulevaisuudessa, ja miten sitä vastaan voidaan suojautua entistä tehokkaammin Suomessa ja Euroopan tasolla?
Tutkimuksen keskeisenä tavoitteena on tutkimusmateriaalin huolellisen analyysin avulla pohtia Venäjän laaja-alaisen vaikuttamisen erilaisia muotoja ja sen monialaisia vaikutuksia suomalaisessa yhteiskunnassa ja päätöksenteossa mahdollisimman objektiivisesti. Tutkimus tuottaa lisäarvoa suomalaiseen julkiseen ja asiantuntijakeskusteluun koskien suomettumista ja jälkisuomettumista tuottamalla kiihkotonta, tutkimukseen perustuvaa analyysia aiheesta. Tätä tavoitetta palvelee projektin loppuraportti ja siihen liittyvät julkiset keskustelutilaisuudet ja mahdolliset suljetummat kuulemiset viranomaisten parissa. Tutkimushanke pyrkii osaltaan vahvistamaan suomalaista menneisyydenhallintaa (”Vergangenheitsbewältigung”) ja tukemaan kansallista itseymmärrystä laajemmin.
Hankkeen muita keskeisiä tavoitteita on vahvistaa suomalaisten ja viranomaisten kykyä tunnistaa laaja-alaisen vaikuttamisen eri muotoja, auttaa kehittämään tehokkaita tapoja paitsi tunnistaa myös torjua vihamielistä vaikuttamista sekä varautumaan tuleviin kehityskulkuihin. Laaja-alainen vaikuttaminen ei liity pelkästään Suomi–Venäjä -suhteeseen, mutta tämän suhteen huolellinen perkaaminen auttaa tunnistamaan myös muiden toimijoiden Suomeen kohdistamaa vaikuttamista. Tutkimuksen johtopäätöksissä ja politiikkasuosituksia pohdittaessa Venäjän laaja-alaista vaikuttamista analysoidaan tulevaisuusorientoituneesti: millaisia tulevaisuuden kehityslinjat voivat olla ja miten Suomen tulisi varautua Venäjän vaikuttamistoiminnan mahdollisiin muutoksiin Suomessa ja Euroopassa? Tutkijaryhmä huolehtii yhteistyössä ohjausryhmän kanssa, että raportin johtopäätökset jalkautetaan tehokkaasti keskeisten viranomaisten ja päätöksentekijöiden keskuuteen heitä hyödyttävällä tavalla.
Ota yhteyttä:
Johtava tutkija Sinikukka Saari, Ulkopoliittinen instituutti, p. 050 409 8489, etunimi.sukunimi(at)fiia.fi