Minskande av regleringsbördan: lättare börda genom högklassig reglering

I riktning mot en realistisk uppfattning av regleringsbördan

Med regleringsbörda avses vanligtvis sådana effekter av lagstiftningen, vilka belastar berörda parter ekonomiskt, kräver tid eller orsakar olägenhet eller förtret. I projektet Utvärdering och minska[n]de av regleringsbördan, som finansierades av statsrådet, har man försökt göra sig en så omfattade, realistisk och mångdimensionell överblick som möjligt över den regleringsbörda som faller på företag och medborgare i Finland. Ett särskilt syfte har varit att identifiera de mest centrala källorna till regleringsbördan. Att göra en noggrann, kvantitativ helhetsbedömning av regleringsbördan visade sig vara en omöjlighet. Även om numeriska helhetsbedömningar lagts fram på initiativ av övriga OECD- och EU-länder har siffrornas pålitlighet ifrågasatts i flera utvärderingar.

De olika formerna av regleringsbörda har granskats utifrån olika material, metoder och tolkningsramar. Begreppet regleringsbörda innebär inte att reglering i sig vore en börda. Regleringsbörda avser särskilt onödig belastning som exempelvis uppstår på grund av följande faktorer: otydlig reglering som ändras snabbt, motstridiga och överlappande krav, orimligt tungrodda tillvägagångssätt i myndighetsärenden och oenhetligt verkställda regelverk. Analyserna ger på en allmän nivå en mångsidig bild av regleringsbördans dimensioner och vilka den berör. De ger också förklaringar till varför en helhetsbedömning av regleringsbördan i eurobelopp är vansklig och kanske inte heller meningsfull att göra. Enligt de centrala resultaten 1) är regleringsbördan ett vagt koncept men ett mångsidigt fenomen, 2) är det svårt
att mäta regleringsbördan, 3) utgör administrationen av regleringen och problem i verkställandet av den en central del av regleringsbördan, 4) har aktörer som är föremål för reglering varierande upplevelser av regleringsbördan. I projektet ges 15 utvecklingsförslag. Tonvikten i förslagen ligger vid vilket fokus den minskade regleringsbördan ska ges, kvaliteten i lagberedningen och utvecklingen av verkställighetsåtgärderna.

Detta Policy Brief-dokument presenterar projektets allmänna resultat. Också tre ytterligare Policy Brief-dokument har färdigställts om projektet. I de övriga specificeras noggrannare den regleringsbörda som gäller företag, medborgaraktivitet och enskilda individer samt "en in, en ut"-modellen.

Kieliversiot: