Hyppää sisältöön

Marraskuun kansalaispulssi: Lähes yhdeksän kymmenestä tehnyt energiansäästötoimia, yhä useampi muuttanut kulutustottumuksiaan

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.11.2022 14.55
Tiedote

Valtioneuvoston teettämän Kansalaispulssi-kyselyn marraskuun kierroksella lähes 90 prosenttia vastaajista kertoo tehneensä joitain energiansäästötoimia.

Suosituimpien keinojen joukossa ovat esimerkiksi suihkuajan lyhentäminen ja kodin oleskelutilojen lämpötilojen pitäminen tavanomaista alempana, joista kertoo lähes puolet vastaajista.
Samaan aikaan huoli sähkön ja muiden energiamuotojen hintojen muutoksista on pysynyt varsin korkealla tasolla. Melko tai erittäin paljon huolissaan kertoo olevansa 52 prosenttia vastaajista.
Myös talouteen liittyvä huolestuneisuus on pysynyt korkealla tasolla. Yhä useampi, 54 prosenttia vastanneista, kertoo muuttaneensa kulutustottumuksiaan tai luopuneensa hankinnoista hintojen nousun vuoksi. Samaten yhä useampi, 59 prosenttia vastanneista, aikoo lykätä isoja hankintoja kriisin aiheuttaman epävarmuuden vuoksi.
”Kulutustottumusten muutokset kohdistuvat etenkin ruokaan ja päivittäistavaroihin, asumiseen sekä autoiluun. Heräteostokset jäävät kauppaan, sähköä säästetään, remontteja lykätään ja isompia hankintoja on laitettu jäihin”, sanoo erityisasiantuntija Juho Jyrkiäinen valtioneuvoston kansliasta

Kokemus yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta ja luottamus instituutioihin laskussa


Kokemus yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta on ollut syksyn kyselykierroksilla heikompaa kuin aiemmin. Marraskuun kyselyssä 72 prosenttia vastanneista kertoo pitävänsä suomalaista yhteiskuntaa tällä hetkellä melko tai erittäin oikeudenmukaisena.
Myös luottamuksessa useisiin yhteiskunnallisiin instituutioihin on syksyn edetessä tapahtunut laskua. Luottamus Suomen hallitukseen on marraskuun kyselyssä alimmalla tasollaan (60%), samoin luottamus koulutusjärjestelmään (80%). Myös luottamus terveydenhuoltoon on kääntynyt jälleen laskuun viime kierroksen nousun jälkeen ollen nyt 71 prosenttia.
Luottamus Puolustusvoimiin ja poliisiin on pysytellyt korkealla tasolla.

Nuorten ja nuorten aikuisten kokema stressi korkealla tasolla


Marraskuun Kansalaispulssista nousee esiin nuorten ja nuorten aikuisten kokema stressi. Melko tai erittäin paljon stressiä kertoo nyt kokevansa 42 prosenttia 15-29-vuotiaista ja 31 prosenttia 30-44-vuotiaista. Luvut ovat nousseet syksyn aikana. Sen sijaan yli 45-vuotiaiden kokema stressi on laskenut syksyn aiemmista kyselykierroksista.

Kansalaispulssi-kyselyn 40. kierros on tehty 9.-14.11. välisenä aikana.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Juho Jyrkiäinen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 181