Hyppää sisältöön

Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet
Möjligheter till smidigare myndighetsförfaranden för att uppnå leveranssäkerhetsmålen inom eldistribution

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 23.8.2018 9.30
Pressmeddelande 375/2018

Det behövs stora investeringar i elnätet för att leveranssäkerhetsmålen inom eldistribution ska kunna uppnås. De tillstånds- och utlåtandeförfaranden som krävs för investeringsprojekt, till exempel för jordkablar, omfattar flera faser och tar lång tid. Dessutom är det olika myndigheter som ansvarar för dem. Det har visat sig att tillståndsförfarandena och dialogen med ägarna av planeringsområdena är mycket tidskrävande, vilket bromsar upp uppnåendet av leveranssäkerhetsmålen och medför kostnader. Enligt en utredning som publicerades i dag den 23 augusti kan leveranssäkerhetsmålen uppnås på ett mer kostnadseffektivt sätt än för närvarande genom att göra de tillståndsförfaranden som gäller distributionsnät smidigare.

I utredningen identifierades tre centrala delområden som kunde utvecklas för att göra de olika förfarandena i samband med byggande av distributionsnät smidigare. Dessa är

dialog med markägare
e-tjänster för tillståndsförfaranden
enhetliga kommunala tillståndsförfaranden.

Utöver dessa utvecklingsobjekt föreslås också enskilda konkreta åtgärder för att göra de tillståndsförfaranden som gäller distributionsnät och investeringarna i leveranssäkerhet smidigare.

För utredningen intervjuades flera distributionsnätsbolag, myndigheter och andra intressegrupper om vilka utmaningar myndighetsförfaranden och andra förfaranden i samband med byggande av distributionsnät innebär och vilka konsekvenser dessa utmaningar har för uppnåendet av leveranssäkerhetsmålen.

Enligt utredningen bör myndighetsförfaranden och andra förfaranden som gäller eldistributionsnät ses som en helhet. För närvarande finns det dock inga anvisningar och ingen processbeskrivning som gäller denna helhet. Information förmedlas inte nödvändigtvis mellan myndigheterna och ansvaret för samordningen av olika förfaranden ligger hos nätbolagen. I utredningen föreslås det att utvecklingsdialogen ska ökas och främjas genom en samarbetsgrupp som består av olika myndigheter.

Publikationen har utarbetats inom ramen för genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan för 2018 (www.tietokayttoon.fi).

Rapport

Policy Brief

Ytterligare information: Karoliina Joensuu, ansvarig ledare för utredningen, ÅF-Consult Oy, tfn 050 412 0546, [email protected]