EU:n haitallisten vieraslajien 1. täydennyslistan lajien levinneisyys, leviämisväylät ja hallintatoimenpiteet (EU-HAVI2)
Toteuttajat
Luonnonvarakeskus LUKE, Suomen ympäristökeskus SYKE
Rahoitussumma
100 000 €
Hankkeen perustiedot
Kesto: 2/2018–1/2019
Vieraslajien leviämisen hallinta edellyttää kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä. Vuoden 2015 alusta astui voimaan EU:n vieraslajiasetus, joka edellyttää jäsenvaltioilta toimenpiteitä haitallisten vieraslajien hävittämiseksi tai niiden leviämisen rajoittamiseksi. Toimenpiteiden on perustuttava kustannus-hyötyanalyysiin ja riskinarviointiin, ts. lajit on asetettava tärkeysjärjestykseen niiden leviämis- ja lisääntymispotentiaalin ja niistä aiheutuvien haittojen perusteella. Torjuntatoimet on priorisoitava niistä aiheutuvien kustannusten ja saadun hyödyn perusteella.
EU:ssa on laadittu luettelo haitallisista vieraslajeista, joihin toimenpiteet tulee kohdistaa. EU:n asetuksen mukaan hallintatoimenpiteet näiden haitallisten, laajalle levinneiden vieraslajien osalta on selvitettävä 18 kuukauden kuluessa luettelon voimaantulosta. EU:n vieraslajiasetus edellyttää myös vieraslajien leviämisväyliä koskevan toimintasuunnitelman tekoa. EU:n vieraslajiluettelon 37 lajille on jo aiemmin laadittu em. hallinta- ja toimenpidesuunnitelmat. Tässä hankkeessa kerättiin 19.6.2017 hyväksyttyjen uusien vieraslajien osalta (12 lajia) vastaavat tiedot ja laadittiin ehdotukset näiden lajien hallintatoimenpidesuunnitelmaksi ja leviämisväyliä koskevaksi toimintasuunnitelmaksi.
Hankkeen tavoitteena oli selvittää EU:n vieraslajiluettelon 1. täydennyslistaan (hyväksytty 19.6.2017, voimaan 2.8.2017) kuuluvien 12 haitallisen vieraslajin:
- leviämisriski Suomeen tai levinneisyys ja tärkeimmät esiintymät Suomessa
- leviämisväylät ja leviämisriski uusille alueille Suomessa sekä mahdolliset haittavaikutukset
- laatia ehdotus hallintatoimenpiteistä ja niiden kohdistamisesta eri lajeihin ja alueille (priorisointi)
- ehdotus leviämisväyliä koskevaksi toimintasuunnitelmaksi
Tutustu hankkeen loppuraporttiin ja tuloksia koskevaan tiedotteeseen (9.1.2018).
Ota yhteyttä:
Erikoistutkija Erja Huusela-Veistola, Luke, p. 0295 326 148, erja.huusela-veistola(at)luke.fi