Hyppää sisältöön

Mitä muuta monipaikkaisuus on kuin etätyötä mökillä?

Julkaisuajankohta 28.1.2022 8.53
Uutinen

Monipaikkaisuus on ilmiö, josta on puhuttu viime vuosina paljon, mutta monille se tarkoittanut etätöitä mökillä, sillä tutkimusta asiasta on ollut vähän. Mökki-etätyö on kuitenkin vain yksi osa-alue vivahteikkaasta ilmiöstä, joka kohtelee Suomea hyvin epätasaisesti. Kaupunkien vaikutusalueet laajenevat, jotkut alueet hyötyvät ja jotkut taas eivät. Miten palvelut pitäisi järjestää, ja onko esimerkiksi kaksoiskuntalaisuus järkevä idea?

Monipaikkaisuuden monimutkaisuutta ovat avaamassa Sari Rannanpää Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä, sekä SDP:n kansanedustaja Johannes Koskinen.

Jakson tekstiversio

Monipaikkaisuus muuttaa alue- ja väestörakennetta

Monipaikkaisuus on laaja ilmiö, joka koostuu niin työhön, opiskeluun, vapaa-aikaan kuin perhesuhteisiin liittyvästä monipaikkaisuudesta. Monipaikkaisuuden tilalliset ja ajalliset ulottuvuudet vaihtelevat hyvinkin merkittävästi, ja se näyttäytyy ja kohtelee eri alueita eri tavalla. Siinä missä kaupunkialueilla tärkeimpiä monipaikkaisuuden muotoja ovat pendelöinti ja etätyö, maaseudulle leimallisempaa on vapaa-ajan asuminen. Mobiilidatan perusteella nähdään, että väestön kausivaihtelu alueiden välillä on suurta, todetaan 28. tammikuuta julkaistussa valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan raportissa.

Hyvät päätökset perustuvat tutkittuun tietoon. Hyvä kysymys on podcast, joka tuo yhteen tiedon tuottajat ja hyödyntäjät, tutkijat ja päättäjät. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös podcast-palveluissa ja Spotifyssa, mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvä kysymys”. Twitteristä meidät löytää aihetunnisteella #tietokäyttöön.