Hyppää sisältöön

Hyvät päätökset perustuvat tutkittuun tietoon

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta tuottaa tietoa päätöksenteon, tiedolla johtamisen ja toiminnan tueksi

Ajankohtaista

  • 27.3.2023|9:05

    Tutkimus: Ilmastonmuutos uhkaa haastaa rajummin muiden kuin Suomen julkista taloutta, vaikutukset heijastuvat kuitenkin myös meille

    27. maaliskuuta julkaistun tutkimuksen mukaan ilmastonmuutoksen talousvaikutukset koko kansantalouteen ja julkiseen talouteen ovat todennäköisesti tulevina vuosikymmeninä Suomessa vähäisemmät kuin valtaosassa muita maita. Talouden kannalta vihreä siirtymä ja sen eteneminen ovat lähivuosikymmeninä Suomessa tärkeämmässä roolissa kuin ilmastonmuutoksen vaikutukset.

  • 21.3.2023|9:46

    Katsaus: Kestävämpi biokaasutuotanto vaatii ohjauskeinojen kehittämistä

    Nykyiset säädökset ja kannustimet eivät takaa biokaasutuotannon kestävyyttä. Siksi investointien vauhdittamisen ohella tarvitaan myös sääntelymuutoksia. Lisäksi on varmistettava, että sääntely on ennustettavaa, pitkäjänteistä ja selkeästi ohjeistettua.

  • 15.3.2023|10:10

    Selvitys- ja tutkimustoiminnan määrärahoja haettavana

    Valtioneuvoston kanslia on 15. maaliskuuta avannut haettavaksi valtioneuvoston päätöksentekoa tukevan selvitys- ja tutkimustoiminnan määrärahoja 300 000 euroa. Haettavana on kaksi hanketta: Poliisin, Rikosseuraamuslaitoksen ja Ulosottolaitoksen asiakkaiden ohjaaminen palveluihin sekä Yleisen edunvalvonnan palvelut. Haku perustuu valtioneuvoston päätöksentekoa tukevaan vuoden 2023 selvitys- ja tutkimussuunnitelmaan. Hakuaika päättyy 3. toukokuuta 2023 klo 16.00.

Blogi: Tieto käyttöön!

  • Sosiaali- ja terveydenhuolto ekologisesti kestäväksi – esimerkit maailmalta näyttävät miten se tapahtuu

    Leena Alanko Pia Västinsalo
    | 16.3.2023 | 9.46

    Jos maailman terveydenhuoltosektori olisi maa, olisi se planeetan viidenneksi suurin kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttaja. Suomessakin sosiaali- ja terveydenhuolto (sote) aiheuttaa merkittävän määrän päästöjä ja jätettä, mutta näiden vähentämistä ei meillä ohjata kansallisesti. Muista maista löytyy hyviä esimerkkejä ekologisesti kestävän soten ohjauksesta. 

  • Mielenterveysvaikutusten ennakkoarvioinnilla vaikuttavampaa mielenterveyden edistämistä

    Nina Tamminen Pia Solin
    | 10.2.2023 | 9.26

    Kunnat ja hyvinvointialueet voivat päätöksillään ja toimillaan monin tavoin tukea asukkaidensa ja yhteisöjensä mielenterveyttä. Mielenterveysvaikutusten ennakkoarviointi on yksi keino ottaa mielenterveys huomioon päätöksenteossa eri hallinnonaloilla ja kaikilla päätöksenteon tasoilla ja siten mahdollistaa vaikuttavampaa mielenterveyden edistämistä.

  • Sosiaalinen media vaatii viranomaisilta ennakointia

    Aino Harinen Alisa Puustinen Harri Jalonen Pirjo Jukarainen Tuire Salmi-Hiltunen
    | 20.12.2022 | 11.16

    Sosiaalinen media on aina kaksiteräinen miekka. Virheellistä tietoa jaetaan sosiaalisessa mediassa tahattomasti ja tarkoituksella. Tosiasioita sisältävää tietoa voidaan myös välittää haitallisessa tarkoituksessa esimerkiksi viranomaistoiminnan häiritsemiseksi. Näin ollen viranomaisten onkin ennakoiden seurattava sosiaalisessa mediassa liikkuvaa informaatiovirtaa ja puututtava tunnistettuihin väärän tai vääristyneen tiedon ilmentymiin.

Tutustu myös

Selvitys- ja tutkimussuunnitelma

Selvitys- ja tutkimussuunnitelma

Valtioneuvoston päätöksentekoa tukevan selvitys- ja tutkimussuunnitelman tavoitteena on varmistaa vahva ja horisontaalinen tietopohja yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi.

Selvitys- ja tutkimussuunnitelma

Uutiskirje

Uutiskirje

Uutiskirjeen tilaamalla pysyt ajan tasalla selvitys- ja tutkimustoiminnan tuoreimmista kuulumisista. Lähetä yhteystietosi – saat ajankohtaiset uutisemme sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje

Tieto käyttöön -viestintäopas

Tieto käyttöön -viestintäopas

Tieto on arvokkainta jaettuna. Käytännönläheisestä oppaasta saat vinkkejä tutkijoiden, virkakunnan ja päättäjien väliseen viestintään.

Viestintäopas

Tieto käyttöön Twitterissä