Hyppää sisältöön

Selvitys: Päivystys eläinlääkäripalveluiden tulevaisuuden haasteena

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 31.1.2017 9.34
Tiedote 41/2017

Mikäli kuntien tuottamia eläinlääkäripalveluita supistetaan, on yksityisillä palveluntarjoajilla kiinnostusta lisätä palveluiden tarjontaa tulevaisuudessa. Todennäköisesti yksityisten tarjoamaa palvelua ei kuitenkaan saada markkinaehtoisesti kaikkialle Suomeen. Etenkin koko maan kattavan ja ympärivuorokautisen eläinlääkäripäivystyksen järjestäminen tulee olemaan haaste, ilmenee Luonnonvarakeskuksen tekemästä selvityksestä.

Kunnaneläinlääkärien palveluita saadaan kattavasti koko maassa. Vuonna 2015 eläinlääkäripalveluiden järjestämisestä aiheutui kunnille laskentatavasta riippuen 43-57 miljoonan euron kustannukset, josta tuotantoeläimille tarjottujen palveluiden osuus oli noin 20 miljoonaa euroa, kertoo tutkimusprofessori Jarkko Niemi Luonnonvarakeskuksesta.

Yksityisille eläinlääkäripalveluiden tarjoajille tehdyn kyselyn vastaajista 27-40 prosenttia olisi valmis lisäämään palveluiden tarjontaa, mikäli kunnat vähentäisivät eläinlääkäripalveluitaan tai ne hinnoiteltaisiin tuotantokustannusten mukaan. Osa vastaajista oli kiinnostunut myös päivystyspalveluiden tarjoamisesta.

- Peruseläinlääkäripalvelua voitaisiin saada arkisin melko kattavasti yksityisenä palveluna ja etenkin pieneläimille, mutta päivystys on haaste. Päivystystä ei todennäköisesti tarjottaisi markkinaehtoisesti kaikkialla Suomessa, kertoo Niemi.

Huolta alalla aiheuttavat myös eläinlääkärien toiminta-alueiden koon kasvaminen, palveluiden siirtyminen etäämmälle asiakkaista ja riski palveluiden hintatason noususta, jos yksityisten toimijoiden palveluntarjonta lisääntyy.

Yhteiskunnan rooli eläinlääkäripalveluiden saatavuuden varmistamisessa on tärkeä. Yhteiskunta voi tuottaa palveluita itse, ostaa palveluita yksityisiltä toimijoilta tai tukea yksityistä palvelun tarjontaa sekä taloudellisesti että auttamalla markkinoiden toimintaa. Jo nyt yli kolmannes ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueista ostaa eläinlääkäripalveluita. Yleisimmin hankitaan pieneläinpäivystykseen liittyvää palvelua.

Luonnonvarakeskuksen tekemä selvitys toteutettiin osana valtioneuvoston vuoden 2016 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Luonnonvarakeskuksen selvitys

Lisätietoja valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnasta tietokayttoon.fi

Lisätietoja:

tutkimusprofessori Jarkko Niemi, Luonnonvarakeskus, jarkko.niemi (at) luke.fi, p. 0295 326 392

tutkija Timo Karhula, Luonnonvarakeskus, timo.karhula(at)luke.fi, p. 0295 326 392

tutkija Kauko Koikkalainen, Luonnonvarakeskus, kauko.koikkalainen(at)luke.fi, p. 0295 326 257