Hyppää sisältöön

Rapport: I Finland behövs mångsidig forskning om rysk säkerhet och omfattande kännedom om Rysslands säkerhetspolitik

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 27.10.2016 11.49 | Publicerad på svenska 27.10.2016 kl. 14.04
Pressmeddelande 461/2016

I ett tvådelat forskningsprojekt som genomförts vid Alexanderinstitutet utvärderades läget för den finländska forskningen om Rysslands säkerhetspolitik samt utvecklingstrender inom rysk säkerhetspolitik och den betydelse de har för de val Finland fattar.

Inom projektet analyseras sådan kollegialt utvärderad grundforskning som har genomförts i Finland och som kan kategoriseras som forskning om Rysslands utrikespolitik. Den tidsperiod som granskats har begränsats till åren 2011–2015. Analysen omfattar inte material som har producerats i anslutning till myndigheters interna forsknings- och utredningsarbete eller inom sådana serier vid institut för sektorsforskning som inte har utvärderats kollegialt. Rapporten ger på så sätt en helhetsbild av den forskning om rysk säkerhet som har gjorts i Finland, men den beskriver inte hela expertisen och forskningen inom området. I Finland har det gjorts mycket forskning av varierande slag om Ryssland, men många av temana inom rysk nationell säkerhet har inte undersökts i omfattande mån i Finland. Detta försvårar Finlands val och samarbetet med Ryssland. Sådana teman är vapenmakt, försörjningsberedskap, säkerhetsmyndigheter, gränssäkerhet, bekämpning av brottslighet och terrorism, religion, rätt, Rysslands relationer till asiatiska länder och Eurasiska ekonomiska unionen. I slutledningarna rekommenderas det att man skapar ett forskningskluster för rysk säkerhet och en strategi för säkerhetsforskningen till stöd för informationsunderlaget vid beslutsfattandet.

I fråga om utvecklingen inom Rysslands säkerhetspolitik granskade man målsättningarna, resurserna och förmågan att verkställa målsättningarna i försvaret och ekonomin samt i den interna och externa säkerheten. Rysslands agerande och verkställighetsförmåga kan inte förklaras med en enda faktor, och Rysslands utveckling följer inte en viss förutbestämd väg. Man bör undvika att utveckla enkla indikatorer för att utvärdera Rysslands förmåga att uppnå sina målsättningar. Finland bör i sina val beakta Rysslands målsättningar på lång sikt. Man bör inte fatta några beslut endast utgående från synpunkter på nuläget. I rapporten rekommenderar man beredskap för olika alternativa utvecklingsscenarier i Ryssland samt flexibilitet och snabbhet i den egna verksamheten. Det rekommenderas att man utanför kampen om intressesfärer och nollsummespel utvecklar samarbetet kring globala säkerhetsutmaningar, exempelvis för att bekämpa klimatförändringen.

Rapporten Rysslands säkerhetspolitik – forskningen i Finland och utvecklingstrender i Ryssland är ett led i genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan 2015.

Rapporten Rysslands säkerhetspolitik – forskningen i Finland och utvecklingstrender i Ryssland (på finska)

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet: tietokayttoon.fi/sv

Ytterligare information: Anna-Liisa Heusala, äldre forskare, Alexanderinstitutet, tfn 050 448 6459, Emilia Pyykönen, informatiker, Alexanderinstitutet, tfn 050 317 5585, och Markku Kivinen, professor, Alexanderinstitutet, tfn 050 563 6309