Hyppää sisältöön

Utrednings- och forskningsplanen till stöd för statsrådets beslutsfattande 2018 har godkänts

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 21.9.2017 13.42 | Publicerad på svenska 21.9.2017 kl. 14.12
Pressmeddelande 416/2017

Statsrådet godkände vid sitt allmänna sammanträde torsdagen den 21 september en utrednings- och forskningsplan till stöd för statsrådets beslutsfattande 2018.

Utrednings- och forskningsplanens mål är att lägga grunden för en systematisk och omfattande användning av forskningsinformation i beslutsfattandet, informationsledningen och den praktiska verksamheten. Statsrådets handlingsplan för genomförande av spetsprojekten och reformerna i det strategiska regeringsprogrammet har använts som utgångspunkt för planen.

Planen består av följande åtta delar som innefattar för dem valda utrednings- och forskningsteman och informationsbehov som fastställs senare:

  1. Sysselsättning och konkurrenskraft
  2. Kompetens och utbildning
  3. Välfärd och hälsa
  4. Bioekonomi och ren teknik
  5. Digitalisering, försöksverksamhet och avveckling av normer
  6. Reformer
  7. Regeringens grundläggande projekt
  8. Övriga informationsbehov

Statsrådets kansli och ministerierna med ansvar för olika teman ansvarar för genomförandet av planen i samarbete med den arbetsgrupp som samordnar statsrådets forsknings-, framsyns- och utvärderingsverksamhet. För genomförandet av planen anvisas ett anslag på 10,5 miljoner euro. Planen omfattar fokusområden och teman inklusive kostnadsförslag för utrednings- och forskningsverksamheten samt fördelningen av det berednings- och styrningsansvar som hör till ärendet.

Urvalskriterierna för den utredning som beställs är relevans, genomslagskraft, användbarhet, kvalitet och genomförbarhet samt kommunikation och informationshantering. Utredningarna och forskningen upphandlas genom öppen ansökan. Information om inledningen av ansökningsomgångarna kommer att ges separat.

Statsrådets utrednings- och forskningsplan för 2018

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet finns på tietokayttoon.fi.

Ytterligare information: Timo Lankinen, understatssekreterare, tfn 0295 160 300, statsrådets kansli