Tutkimus: Jännitteet hyvinvointialueiden ja kuntien välisessä suhteessa vaikeuttavat yhteistyötä
Tampereen yliopiston tuore tutkimus nostaa esiin hyvinvointialueiden ja kuntien jännitteisen suhteen, joka vaikeuttaa hyvinvointialueiden ja kuntien toimintaa. Tutkimuksessa havaitut jännitteet liittyvät valittuun reformi- ja rahoitusmalliin, hyvinvointialueiden rajoitettuun itsehallintoon, tiukkaan valtionohjaukseen, vallan- ja vastuunjakoon sekä yhteistyökäytäntöihin, päätöksentekokulttuuriin ja taloustilanteeseen.
HALKO-hankkeessa toteutetun tutkimuksen mukaan jännitteet näkyvät kuntien ja hyvinvointialueiden välisessä suhteessa, vuorovaikutuksessa, luottamuksessa ja yhteistyössä. Ongelmia nähdään esimerkiksi yhteistyön avoimuudessa ja vastavuoroisuudessa, työnjaon selkeydessä sekä hyvinvointialueiden ja kuntien keskenään ristiriitaisissa intresseissä. Huomiota tulisi kiinnittää hyvinvointialueiden ja kuntien välisen luottamuksen sekä toimivien yhteistyösuhteiden rakentamiseen, vastuunjaon selkeyttämiseen ja vuorovaikutuksen parantamiseen. Tämä auttaisi osittain liennyttämään jännitteitä.
Tutkimuksessa korostetaan, että kyse ei kuitenkaan ole pelkästään yhteistyösuhteista ja niiden toimivuudesta. Osa jännitteistä liittyy valittuun reformimalliin, eli siihen, minkälainen järjestelmä uudistuksessa on luotu ja minkälaiset reunaehdot sitä määrittävät. Jännitteitä luovat erityisesti hyvinvointialueiden rajoitettu itsehallinto, valtiorahoitteisuus ja tiukka valtionohjaus. Jännitteitä korostaa edelleen hyvinvointialueiden ja kuntien tiukka taloustilanne. Jännitteet liittyvät myös vastuunjakoon eri toimijoiden välillä sekä päätöksenteko- ja johtamiskulttuuriin ja -prosesseihin.
Tutkimus on osa valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan rahoittamaa, Tampereen yliopiston tutkimusryhmän toteuttamaa Hyvinvointialueiden ja kuntien välinen suhde, johtaminen ja ohjaus (HALKO) -hanketta. Tutkimuksen väliraportti perustuu hankkeessa kerättyyn monipuoliseen haastattelu-, kysely- ja dokumenttiaineistoon. Tutkimuksen informantit edustavat niin kuntia, hyvinvointialueita kuin valtionhallintoa.
Raportti esittää neljä kehittämissuositusta, jotka koskevat päätöksenteko- ja valmisteluprosesseja hyvinvointialueella, hyvinvointialueiden ja kuntien välisen vastuunjaon selkeyttämistä, asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien kytkemistä päätöksentekoon sekä julkisen keskustelun käynnistämistä erilaisista itsehallintotulkinnoista sekä niiden vaikutuksia kuntien ja hyvinvointialueiden toimintaan.
Tutkimuksen tuloksia on julkaistu myös aiemmissa Policy brief -julkaisuissa Hyvinvointialueiden ja kuntien välinen suhde aluevaltuutettujen näkökulmasta sekä Hyvinvointialueiden aluevaltuustojen rooli aluevaltuutettujen näkökulmasta.
Lisätietoja: Hankkeen päätutkija: yliopistonlehtori Henna Paananen, Tampereen yliopisto, p. 050 318 2485, sekä tutkimuksen vastuulliset johtajat: yliopistonlehtori Anni Jäntti, Tampereen yliopisto, p. 050 437 7188 ja professori Arto Haveri, Tampereen yliopisto, p. 040 190 4020, sähköpostit [email protected]
Julkaisu on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2023 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarjassa julkaistujen raporttien sisällöstä vastaavat tiedon tuottajat, eikä sisältö välttämättä edusta valtioneuvoston näkemystä. Lisätietoja: https://tietokayttoon.fi.