Korruptiotilanteen seurannan indikaattorit Suomessa (KORSI)
Toteuttajat
Poliisiammattikorkeakoulu (Polamk), Euroopan kriminaalipolitiikan instituutti HEUNI, professori emeritus Ari Salminen
Rahoitussumma
150 000 €
Hankkeen perustiedot
Kesto: 2/2019–11/2020
Korruption seurantaa täydentävien määrällisten ja laadullisten indikaattoreiden tarve liittyy korruption riskitekijöiden ja erityispiirteiden hahmottamiseen vaikeasti tunnistettavilla rakenteellisen korruption osa-alueilla. Niitä ovat erityisesti suomalaisen korruption riskikohteet: julkiset hankinnat, poliittinen toimintaympäristö sekä rakennusala ja yhdyskuntasuunnittelu.
Korruptiotilanteen seurannan indikaattorit Suomessa (KORSI) -projektin tarkoituksena oli kartoittaa ja kehittää Suomeen soveltuvia korruption määrällisiä ja laadullisia indikaattoreita säännöllisen seurannan pohjaksi. Kohteena olivat rakenteellisen korruption osa-alueista erilaiset epäeettiset päätöksenteon ja vaikuttamisen muodot sekä eräiden taloudellisesti merkittävien kohteiden korruptointi yhteiskunnassa (tarjouskilpailut, poliittisen toiminnan rahoitus sekä urheiluun liittyvä korruptio). Hankkeessa kartoitettiin korruption seurannan menetelmiä ja indikaattoreita aluksi kirjallisuuden, kyselyjen ja tilastojen avulla. Indikaattoreiden valintaa, pilotointia ja arviointia tukivat projektiryhmän asiantuntemuksen ohella myös mediaseuranta, asiantuntijakyselyt, työpajat ja teemahaastattelut.
Hankkeen julkaisut:
- Mittaamaton korruptio? Korruption seurannan indikaattorit (KORSI) -projekti ja sen keskeiset tulokset : KORSI-projektin raportti 1 (19.11.2020)
- Menetelmiä korruption kokonaisvaltaiseen seurantaan : KORSI-projektin raportti 2 (19.11.2020)
- Empiirisiä katsauksia korruption vaaran vyöhykkeille : KORSI-projektin raportti 3 (19.11.2020)
- Tiedote: Tutkimus: Korruptiota seurattava kattavalla riskiarviolla
Ota yhteyttä:
Vesa Muttilainen, Poliisiammattikorkeakoulu, p. 0295 483 809, etunimi.sukunimi(at)poliisi.fi