Somesta vauhtia vaikuttamiseen

Julkaisuajankohta 29.1.2016 9.27
Tyyppi:Uutinen

Sosiaalinen media on tärkeä osa tutkimusviestintää. Somenäkyvyys lisää projektin tunnettavuutta ja tuo sen osaksi yhteiskunnallista keskustelua. Mitä suurempi yleisö tuntee tutkimushankkeen ja sen keskeisen sisällön, sitä todennäköisemmin sillä on yhteiskunnallista vaikutusta.

Miksi hankkeen kannattaa näkyä somessa?

Mitä suurempi yleisö tuntee hankkeesi, sitä todennäköisemmin sillä on yhteiskunnallista vaikutusta. Sosiaalisessa mediassa viestiminen on nopein ja kustannustehokkain tapa saattaa projekti päättäjien, median ja muiden kiinnostuneiden tietoisuuteen. Some auttaa verkostoitumaan ja liittää hankkeen osaksi yhteiskunnallista keskustelua.

Missä kanavissa kannattaa näkyä?

Somekanavia on lukematon määrä. Kannattaa valita yksi tai kaksi kanavaa, josta löydät hankkeen kannalta tärkeän yleisön. Tutustu rohkeasti onnistuneisiin hankkeisiin ja ota niistä mallia.

Tämän hetken suosituin kanava tutkimusviestinnälle on Twitter. Someviestintä kannattaa mieltää alusta asti osaksi hanketta. Ajatuksen tiivistäminen 140 merkin twiittiin voi tuntua aloittelijasta haastavalta. Päivittämään oppii päivittämällä, joten ennen pitkää se sujuu rutiinilla.

Hankkeella on hyvä myös olla blogi, jonka kirjoittamiseen projektin parissa työskentelevät voivat osallistua. Saat lukijoita blogiin jakamalla linkkejä sinne Twitterissä.

Tietoa hankkeesta kannattaa pyrkiä jakamaan laajasti myös oman taustaorganisaation eri somekanavissa ja julkaisuissa.

Kannattaako päivittää omalla nimellä, hankkeena vai taustaorganisaationa?

Jos hanke on lyhyt, kannattaa sille luoda oma hashtag eli aihetunniste ja käyttää twiittaamiseen omaa tai organisaation Twitter-nimeä. Asiantuntijat kiinnostavat usein persoonattomia organisaatioita enemmän.

Hankkeen aihetunnisteen alle on helppoa koota kaikki aiheesta tehdyt julkaisut. Hyvä aihetunniste on lyhyt ja informatiivinen. Näin se ei syö viestin merkkimäärää. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimushankkeista esimerkiksi Teollinen internet ja automaatio -hankkeesta viestitään tunnisteella #teollineninternet ja Kyberosaaminen Suomessa -projektista tunnisteella #kyber- turvallisuus.

Miten saada ihmiset kiinnostumaan?

Aktiivinen sisällöntuotanto ja vuorovaikutus ovat edellytyksiä somessa menestymiselle. Twitter perustuu vuorovaikutukseen muiden käyttäjien kanssa, eli heidän julkaisujensa kommentointiin ja twiittien uudelleen twiittaamiseen (retweet). Omat twiitit kannattaa yhdistää ajankohtaisiin tai alalla käytettyihin aihetunnisteisiin. VN TEAS -hankkeiden tunniste on #tietokäyttöön.

Seuraamalla muita käyttäjiä tulet huomatuksi, joten käy seuraamassa kiinnostavia henkilöitä ja organisaatioita. Kun lisäät @-merkin ja henkilön käyttäjätunnuksen julkaisuusi, vastaanottaja saa siitä ilmoituksen. “Tägäämällä” voit herättää esimerkiksi päättäjän mielenkiinnon.

Vaikka omasta hankkeesta ei olisikaan uutta raportoitavaa, aihetunniste kannattaa pitää elossa kommentoimalla ajankohtaisia keskusteluja ja jakamalla muiden aihetta läheltä liippaavia artikkeleita. Voit myös ”livetwiitata”, eli raportoida reaaliajassa hankkeeseen liittyvistä tapahtumista.

Kuinka reagoida asiattomiin kommentteihin?

Sosiaalisessa mediassa törmää kaikenlaisiin kulkijoihin. Suurin osa käyttäjistä kommentoi asiallisesti ja viesteihin kannattaa vastata aktiivisesti. Epäasiallisten kommentoijien kanssa kiistelemiseen ei kannata tuhlata aikaa.

Lisätietoja:

Vinkkejä sosiaaliseen mediaan suuntaavalle tiedon tuottajalleTiedosto avautuu uudessa välilehdessä

Näin sukellat asiantuntijana sosiaaliseen mediaanTiedosto avautuu uudessa välilehdessä

Somea tutkijoille, ennakkosuunnittelu auttaaTiedosto avautuu uudessa välilehdessä

TwitterLinkki toiselle sivustolle


Artikkeli perustuu VNK:n Sosiaalinen media päätöksentekijätiedon palveluksessa -työpajaan, joka järjestettiin joulukuussa 2014.