Kotimaista kalaa ravinnoksi monipuolisemmin ja turvallisemmin (EU-kalat IV)
Toteuttajat
Ruokavirasto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Luonnonvarakeskus Luke, Suomen ympäristökeskus SYKE
Rahoitussumma
350 000 €
Hankkeen perustiedot
Kesto: 2/2022–9/2024
Kotimaisen kalan ja kalatuotteiden turvallisuus ja laatu ovat edellytyksiä Kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoitteiden toteutumiselle. Haitallisten aineiden pitoisuuksia kotimaisissa kaloissa on kartoitettu hankkeissa EU-kalat (2004), EU-kalat II (2011) ja EU-kalat III (2018) sekä KALAKAS- ja TUKALA-hankkeissa.
Vajaasti hyödynnettyjen kalojen haitallisten ja hyödyllisten aineiden pitoisuuksista on tällä hetkellä liian vähän tietoa lisääntyvän käytön turvallisuuden arvioimiseksi, ja muidenkin kalalajien nykyisistä pitoisuuksista tarvitaan lisää tietoa muun muassa Itämeren kaloille asetetun dioksiinipoikkeuksen tarpeen arvioinnin tueksi.
Monien ympäristömyrkkyjen pitoisuudet suomalaisessa kalassa ovat pienentyneet voimakkaasti ensimmäisen EUkalat-hankkeen ajoista, mutta toisaalta Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on viime vuosina tiukentanut elintarvikkeiden sisältämien dioksiinien ja PCB-yhdisteiden sekä PFAS-yhdisteiden siedettäviä viikkosaantimääriä. Lähivuosina, aikaisintaan 2023, Komissio tulee päivittämään kalanlihassa ja kalastustuotteissa sallitut dioksiinien ja PCB-yhdisteiden enimmäismäärät. Myös PFAS-yhdisteille, bromatuille palonestoaineille sekä elohopealle valmistellaan uusia enimmäispitoisuusrajoja.
Hankkeen tavoitteina on tuottaa tietoa kotimaisen kalan vierasainepitoisuuksista ja kalan käytön hyödyistä terveydelle sekä meri- ja sisävesiympäristön tilasta ja kalakannoista. Lisäksi hankkeessa varmistetaan kalan turvallisen käytön ohjeiden ajantasaisuus. Pitoisuustietoja tuotetaan kalan ja kalatuotteiden sisältämistä dioksiinien ja PCB-yhdisteiden, PFAS-yhdisteiden, bromattujen difenyylieettereiden, heksabromisyklododekaanin, elohopean, epäorgaanisen arseenin, D-vitamiinin sekä eräiden rasvahappojen määristä. Tutkittua tietoa voidaan hyödyntää Kotimaisen kalan edistämisohjelman tukena ja taustana edellä mainitussa EU:n lainsäädäntötyössä.
Tuotetun tiedon hyödyntäminen
Tietoa on hyödynnetty muun muassa seuraavasti:
- Hankkeen esittely Ruokaviraston kansallisessa riskinarviointipäivässä 17.5.2023
- FLUOROS-konferenssi 2023 (posteri PFAS-tuloksista)
- PFAS in the Nordic region -webinaari (kansainvälinen), 18.9.2023, esitys “PFAS in Finland – dietary exposure, with focus on occurrence in fish”
- Eläinlääkäripäivillä 24.11.2023 esitys ”PFAS ja riskinarviointi”
- STM:n järjestämä kansallinen PFAS-webinaari 10.1.2024, useita esityksiä
- Nordic webinar on PFAS in Food (kansainvälinen), 22.5.2024, esitys “PFAS in Finnish fish: EU-Fish IV and case Baltic herring”
- PFAS-tulosviestintä kala-alan toimijoille yhteistyössä MMM:n kanssa hankkeen kuluessa.
- Hankkeen esittely virolaisille kollegoille 2023 sekä 2024 Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikön ja LABRIS:in yhteistyökokouksissa
- Viestintä Ruokavirastossa kalan turvallisen käytön suositusten päivittämisestä vastaaville
- Komission teolliset ja ympäristövierasaineet -työryhmässä 3.9.2024 esitys POPsin Finnish Fish - results of EU-fish IV
- Tulosten esittely Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kokouksessa 27.8.2024 sekä osittain asiantuntijakuulemisessa kansallisten ravitsemussuositusten valmistelun aikana keväällä 2024
- Loppuwebinaari 16.9.2024, jossa myös esitys päivitetyistä turvallisen käytön suosituksista
- Raportti lähetetään tietokayttoon.fi -julkaisun jälkeen Food Risk Assessment Europe -julkaisuun, josta se tulee EFSAn ja EU+IPA elintarviketurvallisuusviranomaisten tietoon; tiedotus myös EFSA Advisory Forum -kokouksen materiaalina jaettavaan listaan jäsenmaiden riskinarviointiaktiviteeteista; raportin bibliografisten tietojen vieminen Justus-tietokantaan (päivittyy tiedejatutkimus.fi -sivulle)
- Suomen vuotuinen dioksiiniderogaatio-raportointi komissiolle maaliskuussa 2025
- Mittaustulosten siirto EFSAn tietokantaan ja HELCOM meriympäristön tila -raportoinnit
Lisäksi juttuja kotimaisissa tiedotusvälineissä (HS, Apu, Maaseudun tulevaisuus, YLE)
Hankkeen julkaisut:
- Raportti: Kotimaista kalaa ravinnoksi monipuolisemmin ja turvallisemmin : EU-kalat IV (16.9.2024)
- Policy Brief: Kalan kulutuksen lisääminen olisi eduksi suomalaisten terveydelle (16.9.2024)
- Tiedote: Tutkimus: Kotimaista kalaa kannattaa syödä (16.9.2024)
Ota yhteyttä:
Erikoistutkija Johanna Suomi, Ruokavirasto, p. 040 822 5629, etunimi.sukunimi(at)ruokavirasto.fi